Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Ik en mijn vriend hebben vorig weekend allebij hetzelfde genomen dus 1pilletje XTC, 1 lijntje Coke en 2 lijntjes speed. We doen het 4x per jaar eens. Ik zelf drink zelden eens een glaasje of 2 en rookt niet, maar vriend rookt en drinkt enkele pintjes int weekend. Ik dacht dat het na 5 dagen helemaal uit ons lichaam zou zijn, dus op mijn vruchtbare dag, 5 dagen later hebben we sex gehad, maar nu lees ik dat het ook voor de zwangerschap en zeker bij de sperma een probleem kan zijn? De 5de dag was ik vruchtbaar en stel dat ik zwanger zou zijn?! nu maak ik me zorgen :s Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Goed dat je even contact zoekt. Over zwangerschap en drugsgebruik, is nog niet zo heel veel bekend. De informatie wat jij gelezen hebt, is op basis van proefdieronderzoek. Het precieze effect op mensen, is heel lastig te onderzoeken.

Laten we eerst even samen naar de informatie over het proefdieronderzoek bekijken. Als er een bevruchting plaatsvindt binnen een maand na gebruik van cocaïne, neemt de kans op een ongezonder kind toe. Omdat het blijkt dat cocaine hecht aan de zaadcel, die het naar de eicel transporteert. Die kans is groter bij wekelijks en veel gebruik.

Het effect van mdma op sperma van mensen is nog niet bekend. Bij ratten, die twaalf weken lang, drie dagen per week mdma toegediend kregen, trad wel dna schade op. De gevolgen hiervan zijn onbekend. De spermakwaliteit bleef normaal. Maar besef dat er waarschijnlijk wel een verschil is tussen incidenteel gebruik en bijna dagelijks.

Dus, het kan schadelijk zijn voor de spermacellen. Alhoewel het na vijf dagen uit je lijf is, kan het ook invloed hebben op de eicellen. Maar ook hoe dat precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Ons advies is om drie maanden niet te gebruiken, voordat jullie proberen zwanger te worden.

Dus samengevat: het heeft mogelijk invloed op de ontwikkeling van jullie kind. Maar hoeveel procent en wat voor invloed, is niet goed bekend. Wat wel bekend is, is dat stress bij de moeder, niet gezond is voor de ontwikkeling. Misschien zelfs nog wel erger dan de situatie nu. Bedenk dus even goed welk pad jullie willen bewandelen. Kiezen jullie er voor om door te gaan met de zwangerschap? Dan zal je moeten proberen om deze situatie volledig los te laten. Je hebt er toch geen invloed op. Maar zoals ik eerder schreef, stress en zorgen hierover zijn zeker niet goed voor de ontwikkeling.

Ik hoop je zo verder geholpen te hebben. Heb je nog vragen? Stel deze gerust. Je kan ook altijd even overleggen met een arts. Bijvoorbeeld (via) de huisarts.

Met hartelijke groet,

Dion

28 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG