Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste Ik heb jullie ongeveer 3 maanden geleden ook een bericht gestuurd over dat ik xtc heb gebruikt en toen met lachgas en dat ik in een heftige trip kwam waar ik mee in paniek raakte. Gelukkig gaat het een stuk beter met me door wat jullie tegen mij gezegd hebben om rust te nemen. Ik heb nu geen angst en paniek meer en doe mijn dagelijks dingen weer. Bedankt hiervoor! Maar heb nog 1 ding een vraagteken waarmee jullie mij misschien mee kunnen helpen. Ik heb de laatste tijd heftige nachten, ik droom heel uitgebreid en onthoud ze nu ook heel erg. Ook word ik vaak midden in de nacht rond 4 uur wakker ook helemaal bezweet. Ook heb ik 1x gehad dat ik wakker was en dat ik weer wou slapen en toen ineens een soort aanval kreeg, heel raar was dat. Ik viel wat weg werd zwart en begon een beetje te trippen. Maar dus gisteren werd ik weer wakker in de nacht en toen keek ik voor me en leek het wel alsof der een oud vrouwtje met een rollator voor mn bed aan het lopen was, ik ben toen ook meteen onder mijn dekens gegaan want dat hoef ik niet te zien haha. Ik vind dit maar raar. Maar zelf weet ik niet echt waardoor het komt. Want voor mijn bad trip heb ik een half jaar dagelijks geblowd om in slaap te vallen. Toen die badtrip van lachgas is gebeurt ben ik ook gelijk gestopt met blowen. Komen deze heftige nachten nou door het blowen of door die badtrip van lachgas? Wat had wel eens gelezen dat blowen iets met je rem slaap doet maar het is me nog niet helemaal duidelijk. En gaan deze heftige nachten ook weer over? Ik stress hem ook wel vaak over als hier iemand kan gaan inbreken savonds dat heb ik ongeveer al 2 jaar. Misschien speelt dat ook een rol?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Goed dat je nog even contact zoekt. Slaap is een heel ingewikkeld iets. Maar laat ik voorop stellen: je klachten komen niet letterlijk door je drugsgebruik en er is geen schade uit ontstaan. De bad trip kan hier (mogelijk) wel een rol in hebben. Maar dat hoeft niet.

Laten we eerst kijken hoe slaap werkt. Als je in slaap valt, kom je in een cyclus van lichte- en diepe slaap. In de overgangsfase van wakker naar slaap, kunnen mensen een soort verlamming ervaren, soms in combinatie met hallucinaties. Ongeveer 30-40% van de mensen heeft dit wel eens ervaren. Dat kan erg eng zijn. Maar het is eigenlijk 'normaal'. Geen reden tot zorgen dus.

Tijdens je slaap, verwerk je herinneringen wat je overdag meegemaakt hebt. Iedereen heeft gemiddeld drie tot vijf dromen per nacht. Maar de meeste vergeet je weer. Als je angst of stress ervaart, beïnvloed dat je slaapritme. Meestal slaap je dan lichter. Het lijkt er op dat je dan meer kans hebt op de klachten die je nu hebt. Als je overdag stress- of angst ervaart, ga je dat in de nacht verwerken. Dat je dan zweterig wakker wordt, is niet zo gek!

Dus even samengevat, wat jij meemaakt is niet raar. Hier hoef jij je geen zorgen om te maken. Waarschijnlijk als je minder stress of angst ervaart, zullen deze klachten ook minder worden. Vind je het erg lastig of krijg je hierdoor slaapproblemen? Ga dan even langs de huisarts.

De angst van inbraak, heeft dat een aanleiding? Heb je dit misschien als eens meegemaakt? Sommige mensen ervaren een inbraak als een traumatische ervaring. Het is goed om hier aandacht voor te hebben. Soms kan hulp bij traumaverwerking uitkomst bieden. Ook hiervoor kan je bij je huisarts langs.

Met hartelijke groet,

Dion

28 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG