Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste drugsinfo, De helft van mikn leven blow ik sinsds mijn 14e en ben nu 28. De joints draai ik sterk met veel.wiet en een klein beetje tabak. Bijna na elke haal hoest ik dan ook even nadat ik de rook heb uitgeblazen. Maar elke keer zeggen vrienden en anderen dat ik mezelf helemaal kapot zit te maken en dan beginnen ze over longen. Maar dat zijn dan mensen die zelf een pakje sigaretten per dag wegroken en wiet zou dan ineens zeeer schadelijk zijn omdat ze je zien hoesten ervan. Nu vraag ik mij dus af of dat hoesten door de sterkte van de joints het nou schadelijker maakt of dat het er gewoon bijhoort. En wat zal er slechter en of toxischer zijn. 5 sterke joints verdeeld.over de dag of een pakje filtersigaretten? Verder kan ik goed ademen en heb conditie en nooit klachten. Kan ik er vanuit gaan dat ik gezond ben ondanks het hoesten wanneer ik blow?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Het is een beetje appels met peren vergelijken. Het is beide erg ongezond, maar (deels) op andere gebieden.

Een pakje sigaretten per dag, heeft grote gezondheidsrisico's. Dat allemaal samengevat: een roker leeft gemiddeld tien jaar minder. Dat door alle schadelijke stoffen die ingeademd worden. Behalve lichamelijke problemen, kunnen ook psychische klachten ontstaan. Verslaving, geldproblemen maar de psychische gevolgen uit bijvoorbeeld impotentie.

Bij het roken van een pure joint, komt er drie- tot vijf keer zoveel teer in de longen, als bij een filtersigaret. Doe je bij elke hijs even je adem inhouden? Dan is het nog een anderhalf keer zo veel. Het inhouden van de rook is eigenlijk nutteloos, de werkzame stoffen worden vrijwel direct in de longen opgenomen. Als je het rookt in combinatie met tabak, kunnen de schadelijke stoffen van de tabak ook meer schade doen. De verbrandingstemperatuur van cannabis is veel hoger dan die van tabak zelf.

Verder heeft cannabis meer gezondheidsrisico's dan roken. Cannabis dempt erg de motivatie en emotie, bij veel mensen gaat het 'motortje op halve kracht'. Ook het geheugen werkt minder. Werken of leren lukt dus minder goed. Ook hebben cannabisgebruikers mogelijk meer kans op het krijgen van een depressie, angstklachten en psychoses.

Dus, beide gewoon enorm schadelijk. Ga je één sigaret vergelijken met één joint? Dan is een joint schadelijker. Maar de vergelijking van negentien sigaretten met vijf sterke joints? Dat is niet te doen. Ik kan niet stellen of je gezond bent of niet. Dat kan alleen een arts. Dat jaren lang dagelijks vijf sterke joints roken ongezond is, moge duidelijk zijn. Dat je moet hoesten, kan wel een signaal zijn van longproblemen zoals Bronchitis. De risico's van de schadelijke rook zijn te beperken door een vaporizer te kopen. Dit is wel een investering, maar er ontstaat geen schadelijk verbrandingsproces.

Heb je nog meer vragen? Neem gerust nog even contact op. Overweeg je om te stoppen of minderen? Je kan altijd gratis en vrijblijvend advies krijgen bij mijn collega's van Youz. De preventieafdeling kan samen met jou kijken wat jij zelf graag zou willen. Ook je huisarts kan je verder helpen.

Met hartelijke groet,

Dion

28 juli 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(6 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG