Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik heb in de 3e week van mijn zwangerschap 3 ballonnen (lachgas) gebruikt. Ik wist niet dat ik toen zwanger was. Heeft dit invloed op de baby?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Goed dat je even contact zoekt. Over drugsgebruik en zwangerschap is er nog niet zo veel bekend. Er zijn wel onderzoeken gedaan, maar dat is op proefdieren. Of dat naar mensen te vertalen is, blijft wat lastig. Bij zulke onderzoeken, krijgen de dieren voor een langere periode, veel drugs toegediend.

Maar laten we kijken wat bekend is betreffende lachgas. Lachgas wordt wel eens ingezet als verdovingsmiddel tijdens de bevalling. Alhoewel het niet vaak gebruikt wordt, zegt men dat het niet schadelijk is voor de baby.

Daarnaast is er gekeken naar tandartsen. Die in bijvoorbeeld America lachgas inzetten bij hun patiënten. De vraag is: is dit schadelijk voor zwangere vrouwen? Uit één onderzoek wordt gedacht dat dit wel gevaarlijk kan zijn. Maar het bewijs hiervoor is echt heel beperkt. Daarnaast is er een werkelijk verschil tussen elke dag lachgas binnen krijgen en één keer een paar ballonnetjes.

Even concreet je vraag: heeft het invloed? Op dit moment zijn hier geen duidelijke bewijzen voor. Als het al schadelijk is, schat ik de kans extreem klein dat bij één keer, drie ballonnen het al daadwerkelijk invloed heeft. Ik kan je natuurlijk geen garanties geven, maar ik denk dat jij je hier niet zo'n zorgen om hoeft te maken.

Wat wel belangrijk is om te weten, dat stress bij de moeder veel invloed heeft op de ontwikkeling. Dus als jij nog acht maanden vol gaat stressen over die drie ballonnetjes, is heeft dat mogelijk meer invloed op de ontwikkeling, dan de ballonnen zelf.

Mijn advies is om de situatie achter je te laten. Het is gebeurd, waarschijnlijk heeft deze situatie geen invloed. Maar ik kan het je natuurlijk niet garanderen. Blijf jij je zorgen maken? Bespreek dit dan vooral met je huisarts!

Succes en een hartelijke groet,

Dion

05 augustus 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG