Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi ik heb 7 maanden geleden een badtrip van wiet gehad en ben nog steeds heel bang dat als k drugs gebruikt ik weer in zoon badtrip kom dus k vraag me af of je door sigaretten waterpijp vape en alcohol ook een badtrip kan krijgen want ben bang als k keer weer ga waterpijpen of een of 2 glaasjes alcohol neem of paar sigaretten doe dat ik dan weer in een badtrip kom want als k zoiets gebruik ga ik er heel erg aan denken dat het gaat gebeuren bedankt voor de hulp alvast

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Ik zie dat je een aantal dagen eerder al een vraag over vape, alcohol en bad trip hebt gesteld, maar dat deze nog niet beantwoord was. Excuus dat je even hebt moeten wachten. Ik ga deze vragen nu beantwoorden.

Je geeft aan zeven maanden terug een bad trip te hebben gehad. Je bent bang dat dit nog een keer gebeurd. Goed dat je je vraag stelt. Ik kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt. Heb je momenteel nog ergens last van? Of zijn je klachten inmiddels weggetrokken?

Een bad trip wordt veroorzaakt doordat je angstcentrum getriggerd is. Je kunt het vergelijken met wanneer je een leeuw op straat tegen komt: je schrikt, bent in paniek en hebt even nodig om ervan bij te komen. Het is een angstreactie die ook weer kan terugkomen als je ‘getriggerd’ wordt. Je kan dan bijvoorbeeld worden getriggerd doordat je een leeuw ziet op tv, dierengeluiden hoort of terugdenkt aan wat je hebt gezien. Zo werkt het ook met het krijgen van een bad trip door drugs.

Je angstcentrum is getriggerd door de bad trip die je hebt gehad. Daarvan moet je goed bijkomen. Als je nog aan het bijkomen bent daarvan kunnen sommige dingen je weer even doen teruggaan naar het moment van angst. Daarom raden we aan om na een bad trip een tijd lang geen middelen te gebruiken (dus ook niet te roken, vapen of te drinken). Als je klachten helemaal voorbij zijn, zou je het voorzichtig weer kunnen proberen. Als je klachten nog niet voorbij zijn zou ik wachten tot je geen last meer hebt.

Bad trips worden vaak veroorzaakte door psychedelica, dus niet door roken of alcohol. Maar het kan je dus wel triggeren als je nog last hebt van je eerdere bad trip.

Ik zie dat je aangeeft veertien jaar oud te zijn. Het hebben van een bad trip op jonge leeftijd kan ervoor zorgen dat je daar eerder opnieuw last van krijgt. Ook kan gebruik op jonge leeftijd ervoor zorgen dat je eerder problemen krijgt met middelen als je ouder bent. Door vroeg te experimenteren maak je jezelf extra kwetsbaar voor problemen in de toekomst. Daarom raden wij gebruik van alle middelen af. Wacht tot je volwassen bent, dan zijn de risico's voor bijvoorbeeld je ontwikkeling minder groot dan dat ze nu zijn.

Ik hoop dat je hier verder mee kunt. Heb je nog een vraag? Stuur me dan nog een bericht. 

Groet,

Celeste

25 augustus 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG