Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik slik Dovato, een hiv medicament. Eenmaal daags. Is gebruik van cocaine niet zonder risico bij het nemen van Dovato ? Verder slik ik ook nog Lyrica en depakine.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

je moet kijken naar bijwerkingen per middel, de effecten en de onderlinge wisselwerkingen. Dovato geeft zeer vaak hoofdpijn, misselijkheid, diarree. Vaak (1-10%): duizeligheid, slaperigheid, depressie, angst, slapeloosheid, abnomale dromen, braken, abdominale pijn of ongemak, flatulentie. Maar ook gewrichtspijn, spieraandoeningen (waaronder spierpijn), huidveranderingen en vermoeidheid.  Je kan je voorstellen dat als je bijvoorbeeld angst zou hebben dat coke geen goed idee is. Je kan dan paranoia worden. Extra vermoeidheid zou ook een spoor zijn na het gebruik. Er zijn geen andere wisselwerkingen.

Bijwerkingen van pregabaline zijn zeer vaak: slaperigheid, duizeligheid en hoofdpijn. Onder andere zijn vaak de bijwerkingen: euforie, verwarring, irritatie, slapeloosheid, geheugenstoornis, concentratiestoornis, misselijkheid, droge mond, en spierkramp. Ik koos deze symptomen uit de bijsluiter omdat deze ook wel bij coke gebruik voorkomen. Dus hier moet je goed rekening mee houden. Kijk verder ook naar de reden waarvoor je Lyrica bent gaan nemen:  is die reden goed behandeld? Zo nee, dan is er risico op verergering ervan door gebruik.

3. Neem je de Depakine in verband met epilepsie? Stimulerende middelen verhogen op zich de kans op een epileptische aanval. Maar misschien heb jij daar geen last van, of beschermen je medicijnen je daar tegen. Het is in het algemeen niet aan te raden in dat geval. 

Depakine lijkt geen andere interacties (wisselwerkingen) te hebben met andere drugs. Oftewel, ze worden door andere enzymen afgebroken. Dan blijft weer over om naar de bijwerkingen te kijken: vaak (1-10%): bloedarmoede, verminderde bloedplaatjes en stolling, overgevoeligheid, zouttekort (natrium), verwardheid, agressie, aandachtsstoornis, hallucinaties, duizeligheid, bewegingsproblemen, slaperigheid, verminderd geheugen, hoofdpijn, snelle oogbewegingen (nystagmus), doofheid, braken, buikpijn en diarree, tandvleesprobemen, leverbeschadiging, kaalheid, nagelafwijking, onregelmatige menstruatie, verhoogd gewicht. Dat is nogal een lijst en niet alles komt natuurlijk bij één persoon voor. Maar goed als je die dingen even checkt. Als je veel last hebt kunnen ze erger worden door welk drugsgebruik dan ook.

Hopelijk kun je hiermee uit de voeten.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

Drugsarts 

18 november 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG