Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo Ik ben op zoek naar antwoorden en zou heel graag een ayahuasca-ceremonie doen, maar ik neem elke avond 25 mg Seroquel om te kunnen slapen. Ik heb me geïnformeerd bij iemand die ayahuasca-sessies verzorgd, maar volgens haar kan ik niet deelnemen zolang ik Seroquel neem... Volgens haar moet ik eerst een paar weken van de Seroquel af zijn om een ceremonie te kunnen doen. Klopt dit? En zo ja, zijn er dan alternatieven die ik kan gebruiken om te kunnen slapen en toch die ceremonie te doen? Alvast hartelijk dank!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Seroquel (quetiapine) is een antipsychoticum dat vaak als slaapmiddel wordt benut. Eigenlijk door een versuffende bijwerking. Dat is minder risicovol bij een Ayahuascasessie dan als je aan een geestelijke stoornis lijdt. 

Mogelijk zijn ze bezorgd over een wisselwerking tussen Ayahuasca en Seroquel. 

Als je kijkt naar bijwerkingen die vaak voorkomen bij Seroquel : bloedarmoede, slaperigheid, droge mond, duizeligheid, hoofdpijn, gewichtstoename, na staken ontwenningsverschijnselen, meer eetlust, abnormale dromen, nachtmerries, suïcidale gedachten en gedrag, irritatie, koorts, moeilijk spreken, wazig zien, benauwdheid. duizeligheid, verhoogde hartslag , oedeem, obstipatie, braken en een aantal veranderende bloedwaarden,  dan is het best belangrijk om er op te letten of je daar last van hebt en het liever zo kort mogelijk of helemaal niet te nemen. 

Vooral als je geestelijke klachten hebt is de sessie risicovol. Je zou een bad trip kunnen krijgen.

Het medicijn kan heel misschien bepaalde effecten van de drugs dempen, de dopamine en de adrenaline stijgingen o.a, maar die invloed is niet heel groot bij Ayahuasca. Het kan ook persoonlijk verschillend zijn. De twee middelen hebben wel een overeenkomstig effect op een serotoninereceptor. Dat zou het effect van Ayahuasca juist iets kunnen versterken.  Netto weten we het niet precies.

Er zijn verder geen gevaarlijke wisselwerkingen, maar bij hartritmestoornissen is gebruik , èn de combinatie, extra af te raden.

Je kan begrijpen waarom ze het liever niet hebben , maar netto zal er met jouw lage dosering ook weer niet heel veel extra risico zijn. 

Als je bijvoorbeeld twee dagen van tevoren zou willen stoppen dan moet je kijken of je daar ontwenningsverschijnselen van krijgt. Die zijn dan weer te vervelend om te gebruiken. Misschien krijg je nul ontwenningsverschijnselen en dan is het goed. Je kan dit ruim van tevoren uittesten.  Twee weken gestopt zijn is een veilig genomen marge. Want na 6 uur is de bloedspiegel Seroquel al gehalveerd.

Je zou ook een halve Seroquel kunnen nemen 2 dagen voorafgaand aan de sessie. De avond zelf niets nemen en daarna weer opstarten.  Indien nodig.

Alternatieven voor Seroquel zijn promethazine 25 mg of Valeriaan. Buiten medicamenteus kun je denken aan een slaapcursus (die heet CGT bij slaap) en aan meditatie en meditatieve muziek.

Succes en graag je verslag eventueel in return!

Mvg,

Gerard A

drugsarts 

 

 


MVG
Gerard A
drugsarts 
PS graag je eventuele verslagen.
 

04 december 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG