Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik gebruik een onderhoudsdosis Venlafaxine (37,5) als test of mijn humeur hierdoor verbetert. Dit is omdat ik nogal somber van aard ben, maar daar heeft vooral mijn omgeving last van. Mijn partner wil graag xtc met me proberen omdat dit tot lekkerdere seks zou leiden, maar ik lees dat xtc en Venlafaxine geen goede combi zijn. Hoe staat het met GBL en GHB? Kun je dat wel combineren met Venlafaxine? Ik heb in mijn leven 1x xtc gebruikt. Zijn GBL en GHB te heftig voor een beginneling?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Eerst even over de combinatie xtc met venlafaxine:

De combinatie kan nadelig zijn en het kan ook goed gaan. Even stoppen met antidepressiva is geen optie: je kan ontwenningsverschijnselen krijgen, verlies van effect ervan en weer een week nodig hebben om op de rails te komen.
Lees hier belangrijke info. 

Er is kans dat er minder effect optreedt. Risico is dan dat je een extra dosering gaat nemen, wat meer kans geeft op een uiteindelijke overdosering. Door venlafaxine kan de XTC spiegel licht stijgen. Als je wel effect hebt moet je kijken of je somberheid na het gebruik verergerd wordt. Dat kan een diepere 'dinsdagdip' zijn, of soms langer aanhoudende klachten.

GHB en venlafaxine:

Waarschijnlijk geeft het niet veel extra risico's, maar er is nog lang niet alles bekend in de wetenschap. Als je toevallig bijwerkingen hebt van venlafaxine zoals slaperigheid, dan zal dat kunnen versterken door GHB. GHB verhoogt een aantal neurotransmitters in het brein waaronder in een niet zo grote mate serotonine. Dat doet venlafaxine ook. Pas bij heel hoge doseringen zou er in theorie sprake kunnen zijn van het serotoninesyndroom, waarbij je o.a. gevaarlijk oververhit raakt. Venlafaxine kan soms hartritmeproblemen geven, vooral als je daar gevoelig voor bent. Dan is GHB/GBL extra risicovol.  

Bijwerkingen van venlafaxine zijn zeer vaak (≥ 10%): slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, sufheid, misselijkheid, obstipatie, (nachtelijke) transpiratie. Vaak (1–10%): verhoogde cholesterolwaarden (vooral na langdurig gebruik en hoge dosis), gewichtsverandering, verminderde eetlust, abnormale dromen, depersonalisatie, opgejaagdheid, verlaagd libido, acathisie, rusteloosheid, gevoelsveranderingen, tremor, veranderde smaak, slaperigheid, gepannen spieren, verwardheid, gapen, problemen met zien, tinnitus, kortademigheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen, blozen, diarree, braken, verlies van eetlut, plasproblemen, seksuele stoornissen, vermoeidheid, rillingen, huiduitslag, jeuk, bloeduitstortingen.

Dat is een hele lijst om even na te lopen. Als er slapeloosheid en/of rusteloosheid is , tinnitus, hoge bloeddruk, opgejaagdheid, abnormale dromen, tremor, dan is kunnen zowel xtc als GHB dat verergeren. Xtc kan dan ook nog een bad trip geven met paniek, dus is in dat geval zeker afgeraden.

Wij raden het combineren van medicijnen met drugs nooit aan. Maar als je het doet doseer dan gewoon zo laag mogelijk.

Tot slot nog een advies om naar je humeur te kijken met een psycholoog of met de POH van de huisarts. Misschien zijn er wel oplossingen zonder medicatie? Er zijn methodes om het denken te veranderen waardoor er een verbeterde stemming gaat komen. 

Graag een verslag van je eventuele ervaringen via een nieuw bericht!

MVG,

Gerard A
drugsarts

07 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG