Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Vorige week met oud en nieuw had ik XTC gebruikt, een half pilletje van 140mg. Het was een leuke trip en er was niks aan de hand. Ongeveer 3,5 uur later begon ik met wiet roken en een uurtje later ging ik weer wiet roken. Ik had toen ook anderhalf biertje op. Alleen de laatste keer wiet roken ging het mis. Ik kreeg opeens het gevoel dat ik dood ging en dat ik veelste stoned was. Daarbij kwam het mdma gevoel ook nog een beetje terug. Ik kreeg een zware paniekaanval en wist niet wat er gebeurde. Ik kwam thuis en heb gewoon goed geslapen maar die dag erna werd ik wakker en had heel veel last van DPDR die dagen daarna en ik had weer een paniekaanval. Dus ik had besloten om een tijdje te stoppen met blowen, want ik blowde daarvoor bijna elke dag. Een week later toen ik me weer helemaal goed en normaal voelde had ik weer geprobeerd te blowen en het was voor 5 minuten leuk en daarna kreeg ik weer een paniekaanval. Nou ben ik bang dat ik dus nooit meer kan blowen of alcohol drinken aangezien dat een trigger is voor een paniekaanval. Nou heb ik nog niet alcohol gedronken sinds die paniekaanval maar ik wil dat volgende week wel weer drinken. En ik voel me nu weer gewoon normaal. Is het nog mogelijk om uiteindelijk toch weer normaal alcohol te kunnen drinken en te blowen zonder paniek te krijgen. Want ik wil nog wel gewoon gezellige avonden kunnen hebben met wat alcohol erbij want ik ben net 18.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hebt na het gebruik van xtc, samen met wiet roken een paniekaanval gehad. Het is niet vreemd, dat je na blowen of na alcoholgebruik weer dezelfde paniek ervaart. Tijdens een paniekaanval, denkt je lichaam in groot gevaar te zijn. Als jij vervolgens in een soortgelijke situatie terecht komt, bijvoorbeeld als je weer blowt, dan denkt je lichaam ook weer in gevaar te zijn. Dus ontstaat er weer een angstreactie.

Voor veel mensen, zit er niets anders op dan voorlopig (minstens 2-3 maanden), even helemaal niets te gebruiken. Want, elke keer gebruik kan die paniek weer triggeren. Je kan daarna proberen het weer voorzichtig te proberen. Bij de één is ontstaat er geen angst meer. Bij de ander, blijft die angst komen. Blijft lastig om te zeggen. Heeft die paniek nog een specifieke reden gehad? Een bepaalde gedachte of gevoel? Misschien iets onderbewust? Zo ja, is het goed om hier wel aandacht aan te besteden. Waar komt dat vandaan en wat kan je er mee?

Elke keer na zo'n angstreactie, kan je er ook naderhand last van blijven houden. Je hebt het zelf over DPDR. Dat is een zelfbescherming van het lichaam. Zolang je daar last van blijft houden, zal alcohol, drugs, blowen, koffie en gewoon roken je klachten in stand blijven houden. Geef jezelf even de tijd om helemaal tot rust te komen. Je kan er voor kiezen om dat niet te doen, dus door toch te drinken of te blowen. Soms kan het goed gaan. De kans is wel groter dat de klachten langer blijven of erger worden. De vraag voor jou is dus, welke risico's wil je nemen, ten opzichte van een paar uur onder invloed te kunnen zijn?

Succes met je overweging en een hartelijke groet,

Dion

12 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG