Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik snuif al jaren ongeveer 2x per week coke en nu blijkt dat ik een te hoge bloeddruk heb. Tijd om te minderen dus. Ik heb van mijn huisarts medicijnen gekregen: enalaprilmaleaat/hydrochloorthiazide. Kan dit kwaad i.c.m. cokegebruik? Wanneer ik een stuk minder coke ga gebruiken, kan ik dan op een gegeven moment stoppen met die medicijnen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je moet er eerst achter komen of er nog andere factoren een rol spelen naast het coke gebruik. Want hoge bloeddruk heeft meer oorzaken. Kun je die met je huisarts bespreken? Kon je open over je gebruik praten? Ik hoop het. 

Leefstijl adviezen zijn: niet roken, voldoende bewegen; een gezond voedingspatroon, alcoholgebruik beperken, optimaliseren gewicht; bij geestelijke problemen, ondersteuning vragen. 

Jouw medicijn bevat twee middelen.

Enalapril heeft vaak bijwerkingen:: duizeligheid, wazig zien, hoest, misselijkheid. Ook vaak: te lage bloeddruk en flauwvallen, pijn op de borst, ritmestoornissen. Kortademigheid, diarree, buikpijn, smaakstoornis. Overgevoeligheidsreacties waaronder huiduitslag, oedeem. Hoofdpijn, vermoeidheid, depressie.  Dat betekent dat als je daar ook last van hebt dat het sowieso beter is niet te combineren. 

Hydrochloorthiazide. Deze medicijnen heten ook wel plaspillen en moeten de bloeddruk verlagen.  De plaspillen kunnen ook bijwerkingen hebben (slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn) die coke zou kunnen versterken.   

Je medicijnen stoppen bespreek je ook weer met je huisarts. Als coke inderdaad de oorzaak was en je mindert of stopt, dan kan je er weer mee stoppen waarschijnlijk.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

08 januari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG