Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Loop ik risico om verslaafd te zijn? Ik heb zo´n 6,5 weken geleden een eerste keer coke gedaan. Ik heb het sindsdien niet nog eens gedaan. Ik voel geen echte drang maar ik denk er wel vaak aan, ik heb namelijk de angst dat ik er verslaafd aan zal geraken. Ik heb de angst dat ik op een bepaald moment een drang zal voelen die moeilijk te stoppen zal zijn. Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Een verslaving is iets dat zelden bij eenmalig gebruik opgebouwd wordt. Een verslaving heeft niet alleen te maken met het middel zelf, maar ook met (jou) de persoon. Een voorbeeld: Iedereen heeft even ontspanning nodig na een lange werkweek. Sommige mensen ontspannen door even sporten, andere Netflixen en willen even helemaal niks, weer andere snuiven een lijntje coke om even de bloemetjes buiten te zetten. Iedere strategie helpt om weer te ontspannen. Aan alle strategieën zitten voor- en nadelen. Alle personen in het voorbeeld zouden mogelijk problemen ervaren als ze niet meer konden sporten, Netflixen of snuiven. Het is pas een verslaving als de verbinding die je hebt met een ontspanningsstrategie zo sterk is dat je in de problemen raakt om je ontspanningsstrategie nog vol te houden.

Als ik het zo lees, is dat bij jou nog niet aan de hand. Sterker nog, ik lees best wat angst en zorgen in je verhaal. Ik denk dat je je nu geen zorgen hoeft te maken over verslaving. Heb je vaak zorgen of ben je vaker angstig? Let dan wel op dat je geen middel gebruikt om angsten om zorgen weg te nemen. Je lichaam en geest maken dan sneller de verbinding tussen het probleem (de angst en zorgen) en oplossing (de angst en zorgen gaan weg als ik gebruik). Gebruik dus alleen als je lekker in je vel zit.  Verder zitten we in een lastige tijd. Als je last blijft houden van piekeren of angsten, trek dan vooral aan de bel! Je kan bijvoorbeeld langs je huisarts. Maar ook contact zoeken met de luisterlijn.

Met hartelijke groet,

Sjoerd

15 februari 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG