Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst XTC gebruikt. We hebben veel moeite gedaan om een chille setting te creëren, het was ook in een vertrouwde omgeving (appartementje van mijn vriend en ik) en we waren samen met zijn beste maat. Zij hebben al vaker x gedaan en we hadden afgesproken om mij een kleine dosering te geven. Rond 21:00 t eerste kwartje ong 90mg (1,63cm/75kg). Ong een uur later (we hielden de tijd bij op papier) voelde ik geen enkel effect ervan, toen spraken we af ong half uur later als ik nog steeds niets voelde om een kwartje bij te pakken. Inmiddels voelden mijn vriend en zijn maat al wel wat, en ik voelde me langzaam zwaar worden (op een vervelende manier). Dit trok niet weg en werd alleen maar zwaarder en ook duizeliger. We bleven door pakken (uiteindelijk max. 4 kwartjes om 2/3 uur uur) om toch die “befaamde” piek te bereiken maar ergens rond 4/5 uur snachts werd ik zo misselijk van de moeheid dat ik maar ben gaan slapen. (Ik kreeg zelfs ook honger) De dagen erna (zondag, maandag en dinsdag) heb ik mij zo verschrikkelijk slecht gevoeld. De misselijkheid bereikte steeds net niet zijn piek en kwam in met vlagen, de verwarring, duizeligheid en lichthoofdig werden soms zo zwaar dat ik op sommige momenten gewoon licht, huilende paniek aanvallen kreeg en op de vloer moest zitten omdat ik niet meer kon staan. Mijn beeld is nog steeds vrij wazig, en het enige wat schijnt te helpen is slapen en afleiding, maar ook niet altijd. De vlagen blijven binnen komen en vaak blijf ik er om huilen. Mijn vraag is nu, was dit een te hoge dosering geweest? Of te laag? Misschien hadden we de substantie moeten testen? Echter lijken mijn vriend en zijn maat nergens last van te hebben, en wel een prima avond hebben gehad. Is het normaal dat ik zo reageer en kan ik iets anders doen dan veel blijven drinken en gezond eten? De klachten zijn niet minder erg geworden, maar de intervals wel groter, het is op z’n zachts gezegd erg hinderlijk en frustrerend maar ook eng om niet te weten wat het is.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Het gebeurt vaker dat het effect van xtc veel later of zelfs helemaal niet opkomt bij een eerste keer gebruik. De klachten die je nu ervaart: verwarring, duizeligheid, paniekaanvallen en je visie die wazig wordt horen we ook veel vaker na gebruik en zijn vaak tijdelijk. Hieronder zal ik beschrijven wat eraan de hand is en hoe je je klachten weer onder controle krijgt.

Op het moment dat je een stimulerend middel als xtc gebruikt (=mdma), dan gaat je lichaam in een soort vecht- of vluchtmodus. Deze wordt veroorzaakt doordat er tal van boodschapstofjes vrij komen die de hersenen prikkelen. Spieren gaan strak staan, pupillen worden groot en het lijkt wel of je een onuitputtelijke hoeveelheid energie hebt. Ook maagdarmsysteem gaat voedsel zo snel mogelijk naar buiten werken beter te kunnen vechten of vluchten. Hier komt de misselijkheid vandaan of spreken mensen vaak van een 'xtc poepje' wanneer het in begint te werken.

Nu, na je xtc ervaring, zijn de hersenen nog steeds gevoelig. Prikkels die jou vroeger niet zo veel deden, kunnen je nu ineens duizelig, paniekerig of moe maken. Dit is heel vervelend, maar niet gevaarlijk. Met de tijd gaan deze klachten eigenlijk altijd vanzelf weer over.

Je hebt wel invloed op je herstelproces. Je schrijft dat slapen en afleiding je helpen de klachten te onderdrukken. Dit zijn inderdaad de dingen die vaak helpen. Slaap en ontspanning helpt omdat het de hersenen weer tot rust brengt. Afleiding helpt omdat focus op je klachten de hersenen alleen maar meer prikkelt en de klachten versterkt. Stop dus met Googlen op je telefoon bijvoorbeeld. Door je dagelijkse ritme zo veel mogelijk aan de houden en genoeg te ontspannen zal de ernst en interval van je klachten afnemen tot ze op een gegeven moment helemaal verdwenen zijn.

Je vraagt of je je substantie had moeten laten testen. Dat is een inkoppertje. Laat altijd je drugs testen. Zo weet je of er vervuilingen in zitten en hoe sterk de pil echt is. Hier kan je je dosering op aanpassen.

Je vraagt of te veel of te weinig hebt genomen. Als ik je verhaal zo lees denk ik te veel. Wanneer je niets voelt van een middel is de kans klein dat het hem in het middel zelf zit. Veel vaker zit het hem in hoe je in je vel zit, de verwachting die je van een middel hebt of andere lichamelijke factoren. Hoger doseren heeft dan geen zin, vaak ga je alleen maar meer bijwerkingen ervaren.

Wanneer je eenmaal dit soort klachten hebt gehad, ben je vaak wat gevoeliger om ze nog eens te krijgen. Als je besluit nog eens te gebruiken, test dan je drugs, kies je setting net zo zorgvuldig en doseer laag. In ieder geval niet hoger dan zo ongeveer 1 tot 1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Je schrijft zelf dat gezond eten en veel blijven drinken een goed idee is. Gezond eten is altijd een goed idee, maar drink niet meer dan 1 glas water per uur. Extreem veel water drinken kan ook gevaarlijk zijn.

Ik hoop dat je wat met dit antwoord kunt.

Mvg,

Sjoerd

26 maart 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG