Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Drugs in combinatie met onderhoudschemo voor leukemie Hallo Drugsinfoteam, Mijn vriendin ondergaat momenteel chemotherapie voor het bestrijden van T-ALL en komt binnenkort in de onderhoudsfase. Voordat ze ziek werd en er een pandemie was gingen wij om de paar maanden naar een feestje of festival waar zij soms drugs (voornamelijk XTC) gebruikte. Mocht zij zich goed genoeg voelen en de situatie dat toelaten dan zou ze graag later in de zomer of wellicht in de herfst een feest willen bezoeken. Dan zou ze, mits dat mogelijk is, iets willen nemen om net wat meer feestvreugde te ervaren. We weten dat zowel de chemotherapie als drugs een enorme aanslag zijn op je lichaam en willen absoluut geen onverantwoorde risico's lopen. We zijn echter onbekend met de wisselwerking van verschillende soorten drugs met de chemotherapie en medicijnen die zij krijgt. Zijn er dingen die voor haar mogelijk zijn om te gebruiken die geen wisselwerking hebben met haar medicatie? Tot nu toe heeft ze alleen XTC, cannabis en een enkele keer paddo's gebruikt in haar leven. In jaar 1 van de onderhoudsfase krijgt ze maandelijks: - 7 dagen prednison - 1 infuus vincristine - 3x MTX tabletten - dagelijks 6-Mercaptopurine In jaar 2 en 3 van de onderhoudsfase krijgt ze maandelijks: - 3x MTX tabletten - dagelijks 6-Mercaptopurine Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Hier volgt per middel informatie.

Het risico van de combinatie prednison met XTC is niet bekend, maar er is wel een theoretisch antwoord. Prednison is een corticosteroïde hormoon dat het immuunsysteem en daarmee ontstekingsreacties remt. Regelmatig gebruik van XTC of speed kan de afweer ook verlagen. Er kan ook een wisselwerking zijn omdat prednison een licht dalende invloed kan hebben op serotonine in het lichaam, waar drugs dat juist verhogen. Dan zou het effect van de drug dus verminderd kunnen worden, waardoor iemand weer extra wil nemen, wat gevaarlijk is voor overdosering. 

Ook belangrijk: prednison kan bijwerkingen hebben. Vaak komen voor: bloedafwijkingen met verminderde aantallen witte bloedcellen en daarmee verminderde afweer, hormonale veranderingen (het syndroom van Cushing, suikerziekte), vocht vasthouden, toegenomen eetlust, gewichtstoename, slapeloosheid, hoofdpijn, verhoogde oogboldruk (glaucoom), striae, dunne huid, spierzwakte of osteoporose.  Ook psychische reacties zoals stemmingsveranderingen of angst.

Als je daar ook last van hebt moet je geen drugs gebruiken omdat je voor zo veilig mogelijk gebruik fit moet zijn.  Dit geldt ook voor de volgende middelen dus.

*Vincristine kan dit geven: 

meest voorkomend is dosis-, behandelduur- en leeftijdafhankelijke (doorgaans voorbijgaande) neurotoxiciteit: perifere neuropathie (=zenuwbeschadiging), verminderde reflexen, paresthesie ( =gevoelsveranderingen), spierzwakte, bewegingsstoornis met lopen en hersenzenuwaantastingen (waardoor bv. heesheid, en o.a. oogspierzwakte, dubbelzien. ook vaak kaalheid , benauwdheid, misselijkheid, braken, buikpijn, obstipatie.

Er zijn geen interacties met de genoemde drugs.

*MTX

methotrexaat (MTX) en XTC/MDMA hebben geen wisselwerkingen.  Bijwerkingen: bloed: aantal bloedplaatjes, witte bloedcellen, lever- en nierwaarden o.a.) . De MT voorschrijvend arts zal dit waarschijnlijk hebben gedaan. Andere bijwerken zijn zeer vaak: misselijkheid, braken, zweren op slijmvliezen en moeheid. Ook xtc heeft effect op de lever, maar zelden ernstig. XTC verlaagt tijdelijk de afweer, wat Ledertrexate ook kan doen als de witte bloedcellen afnemen. Dan loop je meer risico op infecties. 

*Mercapturine remt de celdeling en geeft vaak beenmergdemping, leidend tot een tekort aan witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dat moet je ook eerst zeker weten , anders kan je beter niet gebruiken. Ook is er vaak ontsteking in de mond, gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, diarree, leverschade en bloedarmoede. Dat moet je eerst ook uitsluiten, om fit genoeg te zijn voor zo-veilig-mogelijk-gebruik. 

Ook hier zijn verder geen wisselwerkingen.

Hoop je wat informatie te hebben kunnen geven.

Mvg,

Gerard A

drugsarts 

21 mei 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG