Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste meneer/mevrouw, Ik heb een aantal vragen met betrekking tot de wet en regelgeving van de NPS middelen en hoop dat u deze voor mij kunt beantwoorden. Ik lees online namelijk dat de NPS legaal zijn, maar betekend dit dan dat het verhandelen, produceren, gebruiken of bezitten toegestaan is? Want wat word er eigenlijk mee bedoelt dat het legaal is? Betekend dit bijvoorbeeld dat als ik een NPS bij mij heb en de politie controleert mij en ze dit vinden het niet in beslag mogen nemen? Ik zou graag ook willen weten of als ik online NPS middelen bestel dit in beslag genomen kan worden of hoe ze handelen bij het aantreffen van z'n pakketje? Zou het dan ook nog uitmaken hoeveel pillen of grammen je besteld hebt? Ik hoop dat u de antwoorden weet hoe dit nu precies zit, want ik zou het graag willen weten. Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

De Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) zijn in principe niet verboden om te bezitten, te gebruiken, te verhandelen en te produceren. Maar, zoals alles bij de Nederlandse rechtspraak, is het heel afhankelijk van de situatie. Dus ter concretisering een voorbeeld: als je de hele dag bakstenen uit je eigen raam in je eigen tuin wil gooien, is er geen wet die zegt dat het niet mag. Maar als er iemand onder liep en die baksteen op zijn/haar hoofd krijgt, is het een ander verhaal.

Dat is hetzelfde met de NPS. Als jij dit aan iemand zou verkopen en zegt: 'je gaat hier heel lekker op, dit moet je snuiven', ben je waarschijnlijk wel strafbaar. Echter als je zegt: 'van deze vloeistof kan je goed DVD's schoonmaken', is het een ander verhaal. Maar in hoeverre- en in welke situatie je strafbaar bent, dat blijft heel lastig om te stellen. Hiervoor kan je het beste contact zoeken met een jurist. Of eens zoeken naar jurisprudentie (eerdere rechtsspraken) om te kijken wat er bekend over is. NPS verkoop zou aangepakt kunnen worden via bijvoorbeeld de Warenwet. 

In 2022 zullen hoogstwaarschijnlijk alle NPS opgenomen worden in de Opiumwet en dan wordt bezit (van grotere hoeveelheden), productie en handel via die weg strafbaar.

Met hartelijke groet,

Dion

04 juni 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG