Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Bij jullie algemene/basis informatie over drugs (https://www.drugsinfo.nl/drugs/wat-je-moet-weten-over-drugs) wordt gezegd dat er drie catogorieën drugs bestaan: Stimulerend, Verdovend en Bewustzijnsveranderend. Als een recreatief gebruiker van zowel cannabis als truffels, pado's en recentelijk ook 4-ho-met (RC met paddo-achtige werking) vraag ik me toch af wat deze categorisering precies betekend. Waar ik trip-middelen ervaar als duidelijk bewustzijnsverandernd zou ik wiet, in ieder geval in normale doseringen niet als dusdanig beschrijven. Bij tripmiddelen vind ik dat bij een dosering die visuele vervorming veroorzaakt zeker gesproken kan worden van jullie beschrijving: "De gebruiker van deze middelen gaat de wereld (heel) anders zien en beleven doordat deze middelen het bewustzijn tijdelijk veranderen." Bij wiet heb ik dit echter niet, ook in hogere dosering, THC rijk of CBD rijk. Wiet heeft voor mij een ontspannende werking, en net als verdovende middelen als bijv. alcohol beïnvloed wiet negatief mijn denk- en observatievermogen (alhowel tot een veel mindere mate dan alcohol, wat ook de reden is dat ik geen alcohol meer drink). Het enige dat in mij opkomt bij wiet en bewustzijns veranderend is toen ik vroeger (

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag.

Je verwijst in je vraag naar een pagina die niet van ons is. Drugsinfo.nl is een website van Trimbos-instituut. Maar ik begrijp je vraag en zal er antwoord op geven. 

De definitie van drugs en de categorieën stimulerend, verdovend en bewustveranderend stammen uit de 20e eeuw. Deze indeling moet je niet als een strakke indeling zien. Deze indeling wordt op dit moment nog steeds gebruikt om in jip-en-janneketaal de effecten van drugs uit te kunnen leggen. In de jaren '80 en '90 was de drugsmarkt nog relatief simpel en overzichtelijk waardoor deze indeling ook voldoende was. De drugswereld is echter enorm veranderd. Tegenwoordig zijn er honderden nieuwe psychoactieve stoffen en zijn er ook inmiddels nieuwe inzichten ontstaan hoe je drugs beter kunt indelen.

Het Belgische VAD heeft daarom het model Drugswiel ontwikkeld. Deze geeft voor professionals een betere indeling. Echter is deze indeling voor de meeste mensen veel te complex. Hierdoor zie je ook nu nog op websites met publieksinformatie (zoals Drugsinfo.nl) nog vaak de traditionele indeling: verdovend, stimulerend, bewustzijnsveranderend. 

Tot slot vraag je waarom cannabis bij de bewustzijnsveranderende middelen hoort terwijl andere drugs veel duidelijker visuele vervorming geven. Dat klopt wat je zegt maar cannabis is daarin ook bijzonder. Cannabis past een beetje in alledrie de categorieën. Cannabis werkt verdovend maar geeft ook lichte stimulering en kan in hoge doseringen (bijvoorbeeld bij eten) ook bewustzijnsveranderend zijn. Bewustzijnsveranderend heeft niet alleen betrekking op het 'zien' maar ook alle andere manieren van waarnemen.

In het model van Drugswiel zie je dat cannabinoïden, dissociatieven, empathogenen en hallucinogenen inmiddels aparte categorieën zijn geworden. 

Met vriendelijke groet,

Ronald 

 

06 september 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG