Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Laatst heb ik onder invloed van cocaïne in een impulsieve bui een loeiduur aquarium gekocht met tropische vissen, terwijl ik hier eigenlijk het geld niet voor heb. De dierenwinkel wil het niet meer terugnemen. Weten jullie of ik in de juridische zin dit kan afdwingen? En kan ik in het verlengde hiervan ook in de problemen komen als ik verklaar cocaïne te hebben gebruikt? Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat vervelend dat je nu met een duur aquarium zit. Wij zijn drugsdeskundigen en geen juristen. Maar ik kan je wel proberen te helpen en vertellen hoe ik denk dat het zit.

Dit is een spijtaankoop. Je rechten voor een spijtaankoop in een fysieke winkel zijn anders dan in een online winkel. In een online winkel heb je altijd 14 dagen bedenktijd omdat het onmogelijk is het product eerst te bekijken. Dit geldt niet in een fysieke winkel. Je kunt alleen de koop ontbinden als de winkel hiermee akkoord gaat. Sommige winkels hebben daar een extra service voor dat je bijvoorbeeld binnen 30 dagen een ongebruikt en onbeschadigd product kan retourneren of dat je een waardebon krijgt. Denk aan grote warenhuizen of winkelketens die deze extra service bieden. Deze service is meestal niet aanwezig bij winkels met dure, kwetsbare of maatwerkproducten zoals een aquarium, hengels of vissen.

De enige manier waarop je een aankoop kunt ontbinden is als het product gebreken vertoont. Dan stel je de verkoper in gebreke en geef je hem de kans het product te repareren of te vervangen.

Dat jij onder invloed was van coke tijdens de aankoop is je eigen verantwoordelijkheid. Jij bent namelijk als ik het goed begrijp meerderjarig en daarmee volledig wils- en handelingsbekwaam. Je wordt pas juridisch wils- of handelingsonbekwaam als dat door een arts en/of rechter bepaald wordt bijvoorbeeld als je onder curatele komt te staan. Een bewindvoerder kan in zo'n geval wel een koopovereenkomst ongedaan maken. Drugsgebruik maakt je dus niet per definitie wils- of handelingsonbekwaam. Dus is er naar mijn idee geen mogelijkheid om dit juridisch af te dwingen.

Wat je wel kunt doen is het volgende:

Ga op een open manier het gesprek aan met de winkelier. Ga het niet hebben over je drugsgebruik want dat gaat je waarschijnlijk niet helpen in deze situatie. Wees gewoon eerlijk en zeg dat je spijt hebt van je aankoop. Dit is vast niet de eerste keer dat de verkoper te maken krijgt met iemand die spijt heeft van de aankoop. Misschien valt er toch nog wel een afspraak te maken dat je bijvoorbeeld 25% annuleringskosten betaalt en dat verkoper het aquarium na ontvangst 7 dagen mag inspecteren op beschadigingen. Je zult waarschijnlijk ergens wat verlies moeten nemen. Probeer het als een leermoment te zien. 

Succes!

Met vriendelijke groet,

Ronald

01 oktober 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(5 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG