Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste Drugsinfoteam, Ik heb een vraag over het gebruik van SSRI en drugs. Ik snap nog niet duidelijk wat de invloed van SSRI op het gebruik van drugs is. SSRI staat voor Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. Nu staat de reuptake voor het heropnemen van serotonine wat al gebruikt is. En staat de Inhibitors voor het blokkeren van dit reuptake proces. Hierdoor is er meer serotonine beschikbaar. Iemand die SSRI gebruikt (ik bijvoorbeeld) heeft dus best wat serotonine wat beschikbaar is. Misschien zelfs wel meer dan iemand die geen SSRI neemt. Nu luidt mijn vraag alsvolgt, wanneer ik of iemand die SSRI neemt, gebruik maakt van een drug die effect heeft op het serotonine in het brein zouden wij dan geen heftiger effect moeten ervaren? Omdat wij meer serotonine beschikbaar hebben? Of zit dit anders? Ik heb zelf meerdere drugs gebruikt allemaal tijdens dat ik ook SSRI nam. Aan het begin ging dit prima maar nu heb ik steeds minder effect. Ik twijfel of dit daadwerkelijk komt door de SSRI of doordat ik gelezen heb dat SSRI drugs sterk afzwakken en dit in mijn hoofd zit. Mijn laatste ervaring was 2cb. Hier voelde ik helemaal niks van anders dat mijn hoofd heel warm werd en ik hele erge hoofdpijn kreeg. Drugs waar ik wel wat van heb gevoeld zijn 3mmc en 5mapb en amfetamines. Wat ik dus eigenlijk wil vragen: Zou iemand die SSRI neemt niet meer moeten voelen van drugs die op serotine werken? En hoe kan het dat ik soms juist minder van de drugs voel? Super bedankt alvast! Vriendelijke groet, M.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Inderdaad kan iemand in combinatie met een SSRI soms ook meer drugseffect verwachten. Van drugs die vooral serotonine verhogen. Sommige drugs verhogen juist meer dopamine en/of adrenaline. Maar dit toegenomen effect geldt voornamelijk bij incidenteel gebruik en lang niet bij iedereen.

Meestal voel je juist veel minder van XTC en 2C-B omdat de werking van serotonine ook wordt geblokkeerd. De bijwerkingen van bijvoorbeeld XTC kunnen echter wel blijven zoals (te) gestimuleerd raken. Dit geeft daarom meestal een onprettig effect. Misschien ben je dan geneigd meer en meer XTC te gaan nemen maar dit effect komt uiteindelijk niet. Dit bijslikken kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Bij langdurig gebruik onstaat een gewenning voor (een deel van) de effecten. Een nieuw evenwicht ontstaat waarbij de SSRI-effecten van serotoninestijging geringer zijn dan aan het begin. 

En verder zijn er ook nog onbekende factoren rond de precieze werking van SSRI's.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts

05 november 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG