Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, ik ben 64 en gebruik al jaren 2 à 5x per jaar XTC en experimenteer heel af en toe met andere middeltjes (coke, GHB, paddos, LSD, DMT). Ik vind alleen XTC een echt blijvertje, beter dan de hele rest omdat je glashelder blijft en omdat ik graag blijf communiceren). Maar ik overweeg te stoppen met XTC om 2 redenen. a) Ik ervaar steeds vaker kleine kortetermijn geheugenstoornisjes. Namen, piano-akkoorden die ineens 'weg' zijn, etc. Wrsch is dat alleen maar een leeftijdkwestie, maar ik maak me er toch wat zorgen om. b) ik heb een keer binnen een week XTC en een SSRI genomen en heb sindsdien meer last van tinnitus dan vroeger. Draaglijk, maar het moet niet gekker worden. 2C-B lijkt veiliger dan XTC. Ook hoor ik nooit iets over een onthoudingsperiode van 2-3 maanden, zoals bij XTC. Mijn vragen: Kan XTC bij mijn frequentie (2 a 5x per jaar) geheugendipjes opleveren? Is 2C-B inderdaad veiliger dan XTC? Is er geen advies-onthoudingsperiode?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Tinnitus en geheugenklachten kunnen inderdaad bij lange termijn gevolgen van xtc horen.  Maar ook bij korte termijn gevolgen. Deze zijn gerelateerd aan lichamelijke spanning. Tripmiddelen (daar hoort xtc ook deels bij) kunnen ook oude opgeslagen emoties wakker maken. In die zin zijn ze ook interessant omdat je niet wist dat ze er waren. Hier kun je eens naar kijken.  Gezien je gebruik dat ziet zeldzaam is maar ook niet excessief, is dit mijn huidige hypothese.

2C-B lijkt inderdaad minder neurotoxisch. Toch is er een onderzoek dat het in een laboratoriumsetting bepaalde cellen verandert. Maar dit doortrekken naar mensen en verschijnselen kan nog niet. Het is voorlopig raadzaam om het ook niet te vaak te doen. Bijvoorbeeld 1 x per 2 a 3 maanden max. Aan xtc is 2C-B verwant qua effecten en kan het ook bijvoorbeeld ook paniek opwekken, de bad trip. Heb je die gehad in je leven?  Dat zou ook iets kunnen zeggen over onderliggende spanning.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 

16 december 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG