Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hi, Ik vroeg mij af of het gebruik van 4mmc of 3mmc riskant is als je telkens enkele grote blauwe plekken krijgt op bijzondere plekken na gebruik. Ik ben bewust van het feit dat zulke drugs je bloedvaten vernauwen, waardoor je blauwe plekken kan krijgen, maar ik gebruik zelf helemaal niet zo vaak drugs, maar hooguit 1 keer per maand, maar eigenlijk wel veel minder, dus daarom vind ik het bijzonder dat ik dat telkens heb. Misschien kan ik er gewoon slecht tegen, maar ik was benieuwd naar jullie idee hierover.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat je zegt klopt. Doordat je bloedvaten vernauwen kunnen er inderdaad makkelijker blauwe plekken ontstaan. Het is bekend dat bij 3-mmc en 4-mmc een slechte doorbloeding en blauwe plekken tot de risico's hoort. Bovendien kun je onder invloed van drugs ook makkelijk jezelf stoten. Dat kan een extra reden zijn dat je vaker blauwe plekken krijgt. In een verkennend onderzoek van het Trimbos Instituut kwam naar voren dat meerdere gebruikers blauwe plekken en verkleuringen op armen, benen en vingers tijdens en na het gebruik hadden gekregen. Dit risico komt specifiek voor bij cathinonen zoals 3-mmc en 4-mmc. We zien het niet op deze manier terug bij andere stimulerende drugs. We weten dus dat het kan voorkomen na gebruik van 4-mmc en 3-mmc. We weten nog onvoldoende wat dit risico van heftige vaatvernauwing daadwerkelijk betekent voor je lichaam op de korte en lange termijn. Bijvoorbeeld is niet goed bekend wat het betekent voor je bloedvaten, de bloedcirculatie en je hart. Er is onvoldoende onderzoek naar gedaan en in feite ben je met het gebruik je eigen proefkonijn.

Cathinonen worden recent in Nederland meer in verband gebracht met allerlei problemen met het hart en bloedvaten. De laatste jaren stijgt in Nederland het aantal vergiftigingen met 3-mmc dat wordt gemeld bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Van de in totaal 115 meldingen van vergiftiging met 3-mmc bij het NVIC waren 64 meldingen afkomstig uit 2020. De meeste patiënten waren jongvolwassen (rond de 24 jaar). Ongeveer driekwart van de patiënten was man. In iets meer dan de helft van de 3-mmc vergiftigingen was gebruik gecombineerd met andere drugs en/of alcohol. Deze patiënten hadden vaak last van versnelde hartslag, hartkloppingen, pijn op de borst, verhoogde bloeddruk en agitatie. Deze klachten waren dusdanig ernstig dat medisch ingrijpen nodig was. Er zijn (enkele) gevallen bekend met een dodelijke afloop. In een deel van de gevallen ging het om combinatiegebruik.

Vriendelijke groet,

Calvin

06 december 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG