Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Eerder stelde ik een vraag mbt oedeem en gebruik. Ik wacht nog antwoord af, maar heb ook nog een andere vraag. Afgelopen oud&nieuw heb ik mdma gebruikt icm speed en ghb. Uiteindelijk een hogere dosis dan gepland (180 mg op nog geen 80kg, eerst 120, gevolgd door 2x 30). Ik ben me bewust van de risico's. Nu merk ik dat ik de welbekende dip heb. Mijn vermoeden is dat mijn serotonine uitgeput is en al een tijdje op laag niveau was door o.a. stress, gezien mijn symptomen afgelopen weken ook voorafgaand aan gebruik, de zeer beperkte werking van de mdma afgelopen weekend en nu de toch wel behoorlijke dip. Nu wil ik graag een supplement slikken om mijn lichaam te ondersteunen in het aanvullen van mijn serotonine. Dit is een lage dosis 5-htp met een hogere dosis valeriaan en l-tryptofaan. Mijn vraag is of ik dit kan combineren met seroquel (ook wel bekend als quatiapine). Ik slik dit nu sinds 2 jaar als slaapmedicatie, 75-100mg. Ik vraag dit hier ipv aan mijn huisarts, omdat dit niet op voorschrift is. Ooit wilde een psychiater mij dit voorschrijven - ik heb dit toen geweigerd ivm mogelijke bijwerkingen. Sinds 2 jaar kan ik er zonder voorschrift aan komen en zag ik er het gevaar niet van in omdat het me eerder wel voorgeschreven zou worden, en helaas ben ik nu afhankelijk van seroquel om te kunnen slapen. Ik vraag me af of er een gevaar is in het combineren van seroquel/quatiapine en 5-hpt (en l-tryptofaan en valeriaan)? Ik zou beiden ongeveer een half uur voor het slapen innemen. In het supplement zit namelijk ook 0.1mg melatonine. Ivm slaapritme wil ik dit dus alleen s' avonds innemen. Ik kan weinig vinden over deze combinatie op internet. Ik weet dat 5-htp en l-tryptofaan ondersteunen in de aanmaak van serotonine. Volgens mij bindt seroquel/quaitiapine zich o.a. aan de serotoninereceptoren om zo activiteit van serotonine in het brein te verminderen. Kan het kwaad en/of heeft het zin de 2 te combineren? Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je hoeft niet te vrezen voor het serotoninesyndroom. Omdat quetiapine juist een paar van de serotoninereceptoren remt in plaats van activeert. Verder - blij om dit met je te kunnen delen - wil ik je adviseren om via de arts toch ook een quetiapine bloedcontrole te gaan doen. Oké, het werd toen wel geadviseerd, maar a. met een bepaalde tijdsduur en b. met af en toe een medische controle.  

Het beste is gewoon bij een arts arts de waarheid te vertellen. Waarom niet eigenlijk? Het is jouw lichaam. Als je het toch niet wil zeggen vraag je om een oriënterend bloedonderzoek. Dan kijk je of er afwijkingen zijn ontstaan.

Bijwerkingen die vaak voorkomen: bloedarmoede, slaperigheid, droge mond, duizeligheid, hoofdpijn, gewichtstoename, na staken ontwenningsverschijnselen, vandaar waarschijnlijk je afhankelijkheid qua slaap. Naast de psychische gewenning. Meer eetlust, abnormale dromen, nachtmerries, suïcidale gedachten en gedrag, irritatie, koorts, moeilijk spreken, wazig zien, benauwdheid, duizeligheid, verhoogde hartslag, oedeem, obstipatie, braken en dus een aantal veranderende bloedwaarden.

Bij hartritmestoornissen is xtc gebruik in deze combinatie, extra af te raden. Een van die stoornissen heet QT verlenging, die komt soms voor.

Met vriendelijke groet,

Gerard A
Drugsarts 
 

 

06 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG