Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Kan kleurenblindheid effect hebben op de manier waarop je een 2CB-trip ervaart?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je wilt weten hoe een psychedelische (2C-B) trip er visueel uitziet voor mensen die kleurenblind zijn. Voor zover bekend zijn er maar heel beperkte studies gedaan naar dit onderwerp. Hieronder schrijf ik een stuk over studies die wel zijn gedaan en ervaringen van gebruikers. 

Omdat dit een onderwerp is waar maar weinig informatie over bekend is, schrijf ik over psychedelica (LSD, Paddo's, DMT, etc). De verwachting is dat de resultaten vergelijkbaar zijn.

Er is een onderzoek uit 1963 naar visuele hallucinaties bij mensen die blind zijn. Daar bleek uit dat deelnemers die nooit hebben kunnen zien geen visuals kregen van het gebruik van LSD. Mensen die later blind zijn geworden en ooit wel konden zien kregen de de visuals wel. Van de deelnemers die wel visuals kregen, leken de visuals niet af te wijken van mensen die nooit problemen met zich hebben gehad.

Over kleurenblindheid en visuele hallucinaties is geen wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Er zijn wel tripreports. Sommige mensen schrijven dat ze het gevoel hebben meer kleuren te kunnen zien of kleuren beter te kunnen onderscheiden wanneer ze trippen. Andere verklaren dat er visueel behoorlijk wat veranderingen zijn, maar dat er geen enkel verschil is in de kleuren die waargenomen worden.

Kleurenblindheid kan verschillende oorzaken hebben. Wij zien doordat licht uit onze omgeving wordt opgevangen op staafjes en kegeltjes in het netvlies. Deze staafjes en kegeltjes geven een signaal door aan de hersenen. De hersenen zetten dit signaal om in het beeld dat we zien. De meeste vormen van kleurenblindheid starten in het oog. De kegeltjes kunnen de kleuren niet goed opvangen, dus gaat er geen signaal van de kleur naar de hersenen. Kleurenblindheid kan ook in de hersenen ontstaan. Er komt een goed signaal van de kegeltjes in het oog, maar de hersenen kunnen dat signaal niet goed omzetten naar een beeld dat we zien. Mogelijk heeft de vorm van kleurenblindheid invloed op het effect van psychedelica. Dit kunnen we uit tripreports helaas niet achterhalen.

Ben je kleurenblind en voornemend om 2C-B te gebruiken? Als je de keuze maakt om te trippen, zou je ons dat willen laten weten hoe je het hebt ervaren?

Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

Met vriendelijke groet,

Lieke en Sjoerd

14 januari 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(4 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG