Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik heb al veel gelezen over de combinatie van xtc en antidepressiva. Ikzelf gebruik amitryptiline al 2 jaar op lage dosis (40 mg) en laatst is deze opgehoogd (100 mg). Ik wil graag aankomende vrijdag xtc gaan gebruiken op een festival. Ik las al dat de xtc de bijwerkingen kan versterken. De enige bijwerking die ik nog ervaar is slaperigheid. Is het dan handiger om op vrijdag de dosis niet te nemen? Ik neem ‘s ochtends 50 mg en ‘s avonds ook. Kan ik dit veilig combineren? Groet!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Als het alleen maar moeheid is, dan lijkt die waarschuwing van minder groot belang. Maar bijvoorbeeld verwardheid, ritmestoornissen of wijde pupillen zouden voor een no-go zorgen. 

Wat ik voor een volledig antwoord nog wel zou hebben willen weten is: - waarvoor neem je de medicijnen? Hou rekening met xtc risico's bij psychische klachten.

-wat bedoel je met 'laatst' ( dus is er genoeg tijd om de effecten van de ophoging te beoordelen?) 

- waarom ineens de ophoging?  Blijf sowieso bij chronische gebruik elke drie maanden controleren met je arts.

Hierbij nog een keer de algemene tekst.

De combinatie met MDMA zal geen interacties (wisselwerkingen) hebben in de zin dat ze elkaars spiegel in het bloed beïnvloeden. Wel verhogen beide serotonine, maar het levensgevaarlijke serotoninesyndroom is pas bij hoge doseringen te verwachten.  

Dan moet je nog naar bijwerkingen kijken van het medicijn, die versterkt kunnen worden door XTC, zoals hartkloppingen. Amitriptyline geeft vaak droge mond, misselijkheid, obstipatie, moeite met kijken, gewichtstoename, sufheid, duizeligheid, tremor, hoofdpijn, misselijkheid, overmatige transpiratie, duizeligheid bij opstaan. Ook vaak hartritmestoornissen, concentratiestoornis, smaakstoornis, tintelingen , wijde pupillen, moeite met plassen, vermoeidheid, verwardheid en sexuele stoornissen. 

Als je nog last hebt van bijwerkingen, gebruik je geen drugs.  

Even stoppen met amitriptyline is niet zo’n goed idee, omdat je altijd langzaam moet afbouwen i.v.m. ontwenningsverschijnselen. 

Mvg,

Gerard A

drugsarts

13 mei 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG