Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Goedemiddag, Sinds enkele maanden krijg ik via mijn psychiater SSRI voorgeschreven. Dit is gedaan omdat ik lichte depressie-klachten had, en ook angsten. (Ik heb namelijk kanker gehad, maar ook genezen- hoop ik - en kreeg steeds de gedachten "wat als het terugkomt?") De SSRI (10 mg Escitalopram per dag) helpt me enorm. Nu gebruikte ik in het verleden incidenteel wel eens GHB. Soms maar 1 of 2 ml, maar soms ook 10-12 ml op een lange avond. Nu weet ik dat ik XTC niet mag gebruiken icm SSRI's, vanwege risico op het Serotonine Syndroom. Maar kan ik wel GHB gebruiken icm met SSRI ? Zo ja, wat zou dan het maximum zijn? Vriendelijke groet en alvast dank voor een antwoord. Ik heb gegoogled naar antwoorden, maar de meesten zijn van vele vele jaren geleden.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Waarschijnlijk geeft het bij lage doseringen niet veel extra risico's, maar er is nog lang niet alles bekend.

-Bijwerkingen van escitalopram kunnen zijn:  zeer vaak (> 10%): hoofdpijn, misselijkheid; onthoudingsverschijnselen bij staken van de behandeling. Vaak (1-10%): veranderde eetlust, angst, rusteloosheid, abnormaal dromen, verminderd libido, slapeloosheid, slaperigheid, duizeligheid, tintelingen, tremor, geeuwen, diarree, obstipatie, braken, droge mond, overmatig transpireren, spierpijn, vermoeidheid, koorts, gewichtstoename. 
Angst, rusteloosheid, abnormaal dromen, slapeloosheid of sexuele veranderingen.

Als je toevallig bijwerkingen hebt van het SSRI zoals slaperigheid, dan zal dat bijvoorbeeld kunnen versterken door GHB. Verlengd QT-interval staat ook in de lijst. Dat is een hartritmestoornis die soms ook in families voorkomt. In dat geval is GHB extra risicovol.

-GHB verhoogt een aantal neurotransmitters in het brein waaronder in een niet zo sterke mate serotonine. Pas bij heel hoge doseringen zou er in theorie  sprake kunnen zijn van het serotoninesyndroom , waarbij je o.a. gevaarlijk oververhit raakt. 
 
Wij raden het combineren van medicijnen met drugs nooit aan. Maar áls je het doet doseer dan zo laag mogelijk. 
 
Tot slot nog een advies om naar je angst/depressie te kijken met een psycholoog of met de POH van de huisarts. Misschien zijn er wel oplossingen zonder medicatie? Er zijn genoeg methodes om het denken te veranderen en angsten te verlagen waardoor er een verbeterde stemming gaat komen.  Dan kan je na bijvoorbeeld een maand of 3 de SSRI weer afbouwen.
 
MVG 
Gerard A 
drugsarts 
 
 

06 mei 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG