Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik weet dat downers elkaar versterken (ghb en ketamine) en dat je sneller out kan gaan. Ik hoor ook verhalen dat de combinatie ghb en ketamine op lange termijn een gevaarlijk effect kan hebben op je hersenen. Is er iets wetenschappelijk bekends over dat deze combinatie zo extreem gevaarlijk is op lange termijn qua functioneren?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Over de lange termijn gevolgen van het combineren van deze twee middelen valt niets te vinden. Wel zijn er over de verschillende middelen info over neurotoxische schade te vinden. Van ghb is bijvoorbeeld bekend dat het bij dieren schade kan aanbrengen aan de hippocampus. Dit gebied in de hersenen is betrokken bij cognitieve functies en het geheugen. Het is echter wel onderzocht bij dieren en niet bij mensen. Dus in hoeverre dit een op een te vertalen is, is dus onzeker. Mocht je het interessant vinden, zoek eens op google scholar naar neurotoxiciteit ghb/ketamine. Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan. In hoeverre de combinatie voor langdurige schade zorgt durf ik je niet te zeggen.

De combinatie is inderdaad zo gevaarlijk omdat je er out van kunt raken. Ghb kan dit zelfstandig al teweeg brengen natuurlijk en kan er zelfs voor zorgen dat het ademhalingscentrum platgelegd wordt, doordat de hersenstam verdoofd is. Dan raak je in coma. Regelmatig outgaan kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen en is ook 'verdacht' voor hersenschade. Meer onderzoek is nodig.

Ketamine heeft dit verdovende effect niet op het ademhalingscentrum en was daarom ook een handig anesthesiemiddel. Het grootste risico zit hem denk ik in de combi, dat je teveel van beiden gaat gebruiken door een verminderd inschattingvermogen.

Informatieve groet,

Calvin

22 september 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG