Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik begreep dat langdurig cocaïnegebruik de kwaliteit van de eicel kan verminderen. Ik heb op één avond 3x cocaïne gebruikt (in de week voor mijn eisprong). Als deze eicel bevrucht wordt, kan het dan nadelige gevolgen hebben voor de baby? Of moet je daarvoor echt langdurige gebruiken? Ik maak me nu zorgen dat dit afwijkingen kan geven aan de baby.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Drugsgebruik tijdens de periode van bevruchting verhoogt het risico op problemen tijdens de zwangerschap of bij de ontwikkeling van het kind. Hoe groot dit risico is, blijft erg lastig in te schatten. Het onderzoek wat daar naar gedaan is, is gebaseerd op proefdieren, en in de praktijk leidt drugsgebruik maar heel zelden tot acute problemen. Terwijl toch grote aantallen jonge mensen in Nederland recreatief drugs gebruiken. Aan de andere kant. De eventuele problemen later bij de ontwikkeling van een kind zijn vaak onmogelijk te herleiden naar drugsgebruik. Dit maakt het gewoon heel moeilijk in te schatten wat de gevolgen uiteindelijk kunnen zijn.

Er zijn aanwijzingen op basis van proefdieronderzoek dat cocaïnegebruik bij de man leidt tot spermacellen, die cocaïne bevatten. Bij de bevruchting komt de spermacel bij de eicel. Door de aanwezige cocaïne wordt die eicel beschadigd. Daarom is er een risico op aangeboren afwijkingen. Uit proefdieronderzoek blijkt ook dat de eicel bij gebruik door de vrouw van mindere kwaliteit kan worden en kan leiden tot problemen. De kans dat dit sowieso gebeurt, is natuurlijk veel groter als de man of vrouw regelmatig, en veel coke gebruikt. De timing speelt inderdaad ook een rol. Vooral de eerste na bevruchting van de eicel zijn kwetsbaar. Dat is bij jou dus niet van toepassing. Ik denk dat je je daarom ook geen zorgen hoeft te maken.

Het advies is altijd om minimaal drie maanden geen alcohol en drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden en met 100% zekerheid alle risico's wilt uitsluiten. Als jij nu diezelfde zekerheid wilt kun je overwegen het zwanger worden nog even een paar weken uit te stellen en met condoom te vrijen (vanwege de kortere cyclus van de eicel vs. de 3 maanden cyclus van sperma voor de man).

Heb je verder nog vragen? Laat het gerust weten.

Mvg,

Ronald

16 september 2022
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG