Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben ongeveer 6/7 jaar geleden begonnen met 5htp omdat ik toen veel drugs gebruikte en er depressief bij was. Later ook l-trypofaan. Laatste jaren ben ik steeds minder drugs gaan gebruiken, maar wel nog steeds de 5htp l-trypofaan. Af en toe bouw ik het wel weer wat af en soms weer wat op. Ik ben bang als ik stop, dat ik dan weer depressief word. Nu ben ik een tijdje gestopt met van van alles, maar kan het zijn dat al die jaren elke dag 5htp en l-trypofaan te nemen, mijn serotonine is aangetast of het nu averechts werkt? Ik neem al jaren dagelijks tussen de 400-600 5htp in en 500 (1 pil) l-trypofaan. Ik voel me laatste tijd juist slechter. Moet ik het afbouwen of ermee stoppen of kan ik dit mijn hele leven blijven slikken? Ik heb wel een paar jaar geleden af en toe een avond niet geslikt en toen voelde ik me binnen een paar dagen heel slecht (depressieve gevoelens). Daar ben ik bang voor.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Al die jaren elke dag 5-htp en l-trypofaan nemen, hoeft je serotonine zeker niet te hebben aangetast en het werkt ook niet averechts.  Ik begrijp je gedachte wel, maar het effect van antidepressiva zou bijv. vele malen sterker zijn geweest dan deze supplementen. Wat we teveel nemen, plassen we uit. Het zijn maar bouwstenen waar het brein op zijn beurt serotonine van maakt. Die bouwstenen krijg je ook uit normale voeding.  

Ik denk dat het goed is om ermee te gaan stoppen, maar wel d.m.v. afbouw. Dit vooral om je mentaal rustig voor te bereiden op een leven zonder de supplementen. Je bent er aan gaan hechten in die 6 jaar. Logisch. Maar de rest komt door angstgedachten. Die mag je gaan laten varen.

Tip?  Elke week 100 mg minder 5-HTP. Daarna 1 week 250 l tryptofaan, de week erna nul.

Dat kan prima.

Voor de rest kijk je opnieuw naar je stappen om uit angst en depressie te komen als je daar nog last van houdt.

Succes!

Gerard A

verslavingsarts

14 maart 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG