Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi ik heb één keer een sigaret en wiet geblowed. Hoelang duurt het totdat mijn longen zijn herstelt? En totdat mijn longen weer normaal voelen? En hoe groot is de kans dat ik nu kanker krijg?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je vraagt je af hoelang het duurt voor je longen hersteld zijn na het roken.  Ook vraag jij je af hoelang het duurt voor je longen weer normaal voelen. 

Om te beginnen wil ik kort even vertellen wat er gebeurt op het moment dat je rookt. Door roken ontstaat er een ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt. De kleine luchtwegen en longblaasjes kunnen hierdoor beschadigd raken. Sigaretten beschadigen niet alleen de longen, maar ook het hart en de bloedvaten. Dit komt door de adrenaline die wordt aangemaakt op het moment dat je rookt. Na 24 uur beginnen je longen met het opruimen van de schadelijke stoffen die op dat moment in je longen zitten. Hierdoor kan je meer gaan hoesten. In de meeste gevallen zijn de longen na drie maanden grotendeels weer schoon. In jouw geval bij incidenteel roken zal dit na 3 maanden ook wel zo zijn. 

In sigaretten zitten ook kankerverwekkende stoffen. Volgens het Trimbos Instituut krijgen jaarlijks 19.000 Nederlanders kanker als gevolg van roken. Dit is een lange termijn risico. Het ontstaat pas na vele jaren. Hoe groot de kans is dat je nu kanker krijgt kan ik niet zeggen. De kans is zeer klein. De kans wordt vergroot door het aantal sigaretten wat iemand per dag rookt, hoelang diegene al rookt en de beginleeftijd. Bekijk even de website rokeninfo. Daar staat veel informatie op. 

Je geeft aan ook te hebben geblowd. Bij het roken van een joint krijg je meer teer in je longen dan bij het roken van een sigaret. Dit komt door het ontbreken van een filter en soms ook door het te lang in houden van de rook. Deze manier van inademen is niet nodig, omdat de werkzame stoffen na enkele seconden al in de bloedbaan terecht zijn gekomen.  

Ik hoop hiermee je vragen te hebben beantwoord!  

Met vriendelijke groeten,

Mascha 

10 maart 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG