Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste meneer/mevrouw, Mijn huisarts heeft mij valdoxan 1x daags 25 mg voorgeschreven, vanwege slaapproblemen (die ik al mijn hele leven heb). 30 September heb ik een feestje, ik zou dan graag wat speed of xtc willen gebruiken, maar ik vroeg mij af of dit gevaarlijk is ivm de valdoxan? Kan ik de valdoxan gewoon doorslikken als ik xtc of speed wil doen? Of is het beter om een paar dagen geen valdoxan te slikken?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat goed dat je je verdiept in combinaties van middelen. Valdoxan is een antidepressivum en kan bij 1 op de 10 bijwerkingen geven zoals: hoofdpijn, angst, duizeligheid, slaperigheid, slapeloosheid, abnormale dromen, misselijkheid, braken, diarree, obstipatie, pijn in buik, rugpijn, vermoeidheid, gewichtstoename, verhoging van leverenzymen. Het verhoogt de noradrenaline en dopamineafgifte. Bij de meeste antidepressiva wordt het sterk afgereden om daarbij XTC of speed te gebruiken, maar dat is onbekend bij valdoxan. Mocht je bijwerkingen hebben zoals angst of last hebben van somberheid, dan is XTC of speed af te raden omdat het deze klachten kan verergeren en de kans op een bad trip neemt dan toe.

De werking van Valdoxan is niet heel lang dus je zou het voorafgaand aan drugsgebruik 2 dagen kunnen stoppen. Wel is het zo dat Speed en XTC je slaap ook 1 of meerdere dagen kan verstoren. Het zal daarom niet bevorderlijk zijn voor je slaap.

Het middel Valdoxan is eigenlijk niet bedoeld om slaapproblemen aan te pakken, maar wellicht heeft je huisarts daar andere ervaringen mee. Je zou daar eventueel een aanvullend gesprek over kunnen aanvragen.

hartelijke groet,

Karin W, huisarts Drugsinfoteam

 

18 september 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG