Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo, Ik wil graag terbinafine gaan gebruiken om van een schimmelnagel af te komen, maar ik houd wel van een goed feestje. De kuur zou 3 maanden moeten duren. Vaak is er iets te vieren (maar ik houd ook iets te vaak van een wijntje drinken) en dan gebruik ik voornamelijk 3mmc, pep, en GHB. Af en toe ook MDMA of 2cb. Hoe gevaarlijk zou het zijn om deze middelen te gebruiken terwijl ik de kuur neem? Alvast dank voor uw reactie.

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag over deze combinaties. Terbinafine kan veel effect hebben op de functie van je lever. Het is daarom aan te raden om 2 weken na het starten met dit medicijn een bloedonderzoek te doen om je leverfunctie te controleren. Dit kan je aanvragen bij je huisarts. Daarnaast is het belangrijk om tijdens deze kuur geen middelen te nemen die invloed hebben op je leverfunctie. Alcohol is daarvan een bekend voorbeeld en dat zou je beter kunnen vermijden. Ook 3mmc verhoogt de kans op leverschade.

Het is om nog een andere reden beter je gebruik uit te stellen. Terbinafine remt namelijk een enzym dat nodig is om MDMA en speed af te breken. De spiegel van MDMA stijgt dus meer dan zonder deze antibiotica en dat maakt de risico’s dus een (onbekend) stuk hoger.

Je zou kunnen compenseren door xtc bv de helft lager te doseren. Gebruikelijk is maximaal 1,5 mg -geteste- MDMA per kg lichaamsgewicht. Dan nemen de risico’s weer af. Maar de mate van spiegelstijging is per persoon verschillend en dat maakt de uitkomst dus onzeker.

Verder zijn er vaak bijwerkingen van terbinafine: opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn, diarree, verminderde eetlust. Pijn in spieren en gewrichten en allergische huidreacties. Verder ook vaak hoofdpijn, vermoeidheid en je ziek voelen. Als je daar last van hebt, is dat nog een extra reden om niet te combineren.

Na stoppen met terbinafine dien je nog 2 weken aan te houden om van deze wisselwerkingen verlost te zijn. Mocht je toch niet zonder deze middelen en alcohol kunnen in de komende drie maanden, overweeg dan toch om geen terbinafinekuur te starten. Het is dan een te zwaar middel voor een relatief kleine kwaal. Ook na 3 maanden kan het soms nodig zijn om nog tot 6 maanden door te slikken. Daarnaast komen schimmelnagels heel veel voor en loop je kans dat je na een succesvolle behandeling wederom besmet raakt en weer opnieuw een schimmelnagel krijgt. Meestal adviseren we om niet te behandelen. Lees hier eventueel verder over schimmelnagels.

hartelijke groet,

Karin W, huisarts Drugsinfoteam

18 september 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG