Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo Ik heb zaterdag nacht op zondag een feest gehad en heb xtc gebruikt. Maandag had ik eigenlijk nergens last van en dinsdag begonnen de klachten ik heb nu al 5 dagen klachten zo erg dat ik een draaiduizeligheid heb misselijk kokhalzen, spanningshoofdpijn een hele heftige en de klachten worden niet minder heb nachtmerries en slaap slecht wanneer gaat dit over? Ben in paniek en wil weer aan het werk kunnen. Kan moeilijk eten of mijn normale dingen in het leven meer doen

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Beste lezer,

Je schrijft dat je afgelopen weekend hebt gebruikt. Vanaf dinsdag heb je klachten zoals draaiduizeligheid, hoofdpijn en nachtmerries. Alle klachten die je noemt, komen vaker voor na xtc en horen bij een flinke (dinsdag)dip.
Ik weet niet hoeveel je hebt gebruikt. Zeker na een hoge dosis komt dit voor, maar ook bij lagere doses. De klachten kunnen een paar dagen na gebruik optreden en vanaf de 2e week wordt het zeker minder. Het wisselt per persoon wanneer ze helemaal verdwenen zijn.

Wat helpt is toch proberen (gezond) te eten en voldoende te drinken. Let vooral op het eten van genoeg antioxidanten en eiwitten. Ik begrijp dat slapen lastig is met nachtmerries. Ik hoop dat het lukt wat te rusten. De nachtmerries zullen vanzelf verdwijnen. Ook dit zien we vaker na xtc. Xtc verstoort namelijk ook de balans van hormonen die te maken hebben met slaap. Het is een kwestie van tijd voor herstel geven en zelfzorg. 

Na xtc kun je sterker last van angst hebben. Je kunt daardoor last hebben van paniek. Probeer jezelf af te leiden van de klachten. Hoe minder je er mee bezig bent, hoe makkelijker die angst zakt en hoe minder paniek. Het kan ook juist wel helpen te werken en je normale bezigheden op te pakken, ook al voel je je beroerd. Tenzij je echt ontzettend ziek bent. Neem dan tijd om uit te zieken.

Gebruik de aankomende tijd geen alcohol, drugs of energy drinks. Mocht je ooit nog willen gebruiken, gebruik dan niet vaker dan 1x per 2-3 maanden iets. Het risico op klachten na xtc is er altijd, maar je beperkt de kans door niet meer dan 1- 1,5 mg per kg lichaamsgewicht te gebruiken in totaal die hele dag. Laat het testen om de sterkte te weten. 

Mocht je erg ongerust blijven over de klachten, of er langer last van hebben, bel dan even naar het Landelijk Spreekuur Partydrugs. Nogmaals: je bent niet de enige en dit gaat over!

Sterkte,
Eline

08 september 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG