Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hoi! Ik heb een vraag betreffende drugs en epilepsie/diabetes. Ik heb al bijna heel mijn leven diabetes. Sinds bijna 2 jaar is daarnaast ook epilepsie vastgesteld, helaas niet welk type. Ik gebruik om aanvallen te voorkomen 2x daags keppra (levetiracetam, 500 mg). Ik ben nu bijna 10 maanden aanvalsvrij. Alle aanvallen die ik heb gehad kwamen door onregelmatig/onvoldoende medicatiegebruik, dus daar ben ik nu heel alert op. Nu weet ik dat bepaalde drugs écht niet mag gebruiken, omdat ze een stimulerend effect hebben op de hersenactiviteit, zoals XTC, Coke, Speed, etc. Maar ik ben toch best benieuwd naar het gebruik van drugs, vooral ketamine. Ik drink regelmatig en dit heeft geen invloed op mijn epilepsie. Ik ben wel erg gevoelig voor lichten, maar dit ga ik daarom uit de weg. Ik combineer alcohol en wiet ook nog weleens en dit heeft ook geen effect, soms zelfs positief. Hoe zit dit met ketamine en epilepsie en ook in combinatie met alcohol? Mvg

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Over het algemeen adviseren we om geen drugs te combineren met medicijnen zoals keppra en insuline. Ook raden we het af om drugs te gebruiken als je een chronische ziekte hebt zoals diabetes en epilepsie. Alcohol kan bijvoorbeeld de glucose waarden nadelig beïnvloeden en gestoorde glucose waarden kunnen in principe de kans op een epileptisch insult vergroten.

Keppra kan best veel bijwerkingen geven zoals hoofdpijn, slaperigheid, depressie, angst, misselijkheid, evenwichtsstoornissen. Als je dit gebruikt en daarbij ook alcohol en ketamine, waarbij veel bijwerkingen bij alle middelen voorkomen, kan het zijn dat de bijwerkingen versterkt worden en leiden tot een bad trip.

Als je aan epilepsie lijdt, dan zijn alle opwekkende middelen, XTC, cocaïne en speed taboe, omdat deze epileptische aanvallen kunnen oproepen. Psychedelische middelen zoals ketamine hebben dit risico minder, al is het niet uitgesloten. Uit onderzoek met ketamine op dieren blijkt dat bij herhaaldelijk toedienen van ketamine de hersenen beschadigd kunnen raken. Ketamine behoort tot een groep drugs (arylcyclohexylamines) waarvan (bij een aantal) steeds duidelijker wordt dat deze drugs bij frequent gebruik hoge doseringen hersenschade kunnen veroorzaken. Deze stoffen zouden neurotoxisch (giftig voor de hersenen) kunnen zijn. Hersenschade is ook een van de oorzaken van epilepsie, dus in theorie zou regelmatig gebruik van ketamine wel je epilepsie kunnen doen toenemen.

Mocht je toch willen proberen dan zou mijn advies zijn om geen alcohol en ketamine tegelijk te gebruiken en een tripsitter mee te nemen die weet heeft van je medicatie en epilepsie en hoe te handelen bij een aanval.

Groet,

 

Karin W. huisarts Drugsinfoteam.

10 november 2023
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG