Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste, Mijn plusdochter (nu 17 jaar) valt al geruime tijd meerdere keren per week (soms zelfs meerdere keren op een dag flauw). Ze heeft ook last van depressieve en angstige klachten. Ze heeft een paar maanden geleden toegegeven dat ze meerdere malen XTC heeft gebruikt en ook een keer ketamine en cocaïne. Van haar ouders mag zij gewoon naar feestjes blijven gaan zoveel zij wilt. Ik ben bang dat zij al veel langer dan ze zegt XTC gebruikt en langdurige schade heeft opgelopen hiervan. Is het mogelijk dat het flauwvallen een gevolg is van haar XTC-gebruik?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Beste plusouder,

Jouw plusdochter heeft wel eens xtc, ketamine en coke gebruikt. Het is jou opgevallen dat ze meerdere keren per week flauwvalt en depressieve en angstige klachten heeft. Je vraagt je af of er een relatie bestaat tussen deze het flauwvallen en het gebruik. En of er langdurige schade is opgelopen. Je maakt je zorgen.

Flauwvallen door xtc is niet heel gebruikelijk. Flauwvallen kan bijvoorbeeld komen door een tekort aan bepaalde (voedings)stoffen. Menstruatie kan ook een rol spelen. Het eerste waar ik aan denk is onderzoek laten doen bij de huisarts en eventuele tekorten aanvullen. Eet ze genoeg en frequent genoeg? krijgt ze genoeg ijzer en b12 binnen bij vegetarisch dieet? Slaapt ze genoeg? 
En verder: raakt zij echt bewusteloos , zakt ze letterlijk door de benen , of is het meer een gevoel van flauwvallen? Er zou dan ook sprake kunnen zijn van angst en paniek. 

Drugsgebruik kan angst en depressie versterken en paniek triggeren. Ook maakt het bestaan van deze klachten (en aanleg) de kans op verslaving groter. Daar liggen risico's. Schade krijg je echter niet zomaar. En schade is meestal geen oorzaak van klachten. Niet de klachten die jij nu beschrijft. (Even buiten schade door alcohol om. Alcohol is bewezen schadelijk voor de gezondheid is. En er is een oorzakelijk verband tussen alcohol en angst.)

Het is misschien prettig uitgebreider over deze klachten en zorgen te praten. Dat kan via het spreekuur voor klachten na gebruik. Het handigst is om met jouw bonusdochter te spreken. Dan kunnen we meedenken over wat er aan de hand kan zijn. Als jullie bellen naar het nummer, krijg je een link naar een aanmeldformulier en kunnen we een belafspraak maken. Mocht zij dat niet willen en jij wel, bel dan alsnog even en geef jouw naam en mailadres even door. Dan neem ik contact met je op en kan ik jou meer uitleg geven.

Met vriendelijke groet,

Eline

09 februari 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG