Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Hallo! Ik merk dat ik na een avond drugsgebruik(meestal ketamine en/of miauw) de laatste tijd steeds meer moeite heb om in slaap te komen en het steeds vaker ook gewoon niet voor elkaar krijg om te slapen. Ik blijf in bed liggen met mijn ogen dicht, in de hoop dat ik nog in slaap val, maar het komt er maar niet van. Ik heb vroeger vaker moeite met slapen gehad(zonder drugsgebruik) en toen nam ik wel eens "valdispert nacht extra sterk " en dat maakte het in slaap komen wel wat makkelijker. Ik wil niet echt aan de slaapmiddelen gaan, dus vraag me af of dit evt. een veilige optie zou zijn en of het überhaupt zou kunnen werken? Andere tips zijn uiteraard ook welkom! Alvast bedankt!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Het gebruik van 4-mmc en ketamine gaat vaker gepaard met een slechte nachtrust. Dat is opzich geen gekke bijwerking van de middelen. Zeker wanneer je zonder middelen soms al moeite hebt met slapen, dan is dit probleem met middelen groter. Echter, je benoemt dat er een toenemende trend in het probleem plaatsvindt. Je krijgt steeds meer moeite met in slaap komen. Dat heeft in principe niet persé met de middelen zelf te maken. Je kunt de slapeloosheid ook conditioneren na verloop van tijd. Dat werkt als volgt. De eerste keer slaap je na het gebruik best wel oké. Echter merk je in de keren daarna de je slaap steeds slechter wordt na het gebruik. Dat gaat in je hoofd zitten en jouw lichaam en hersenen
​​​​​​​"slaan dan op" dat je in deze situaties slechter slaapt. Je bereidt je als het ware voor op een slapeloze nacht en het wakker liggen bevestigt dit dan ook weer. Vaak gaat dit dan ook gepaard met bepaalde gedragingen of gedachten zoals; "het gaat me nooit lukken om te slapen vannacht". Je kunt deze gedachten best eens uitdagen of bepaalde gedragingen te veranderen. Stel je gaat na het gebruik altijd meteen liggen, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een warme douche te nemen of een warme drank zoals thee te drinken. Dat werkt meestal ontspannend en je doorbreekt daarmee je "slapeloze gewoonte". Je hebt immers een aantal ervaringen nodig waarin je wel slaapt na het gebruik om dat te doorbreken.

Verder kijk je ook naar de doseringen van de drugs. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger je doseert, hoe meer (acute) slaapproblemen ontstaan. Bij langdurig gebruik kunnen de slaapproblemen ook langer aanhouden.

In principe kan het middel valdispert geen kwaad om te gebruiken, alleen is er nooit aangetoond dat het middel daadwerkelijk slaapbevorderend werkt. Minder (en vroeger op de dag) doseren van de drugs is belangrijker.

Vriendelijke groet,

Calvin

08 maart 2024
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG