Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

ik smoor al een paar maanden dagelijks 1 tot 3 jointjes en een 5tal sigaretten en heb net een zwangeschapstest gedaan en ik zie dat ik zwanger ben het is onverwachts maar ik zou mijn kindje graag houden en stoppen met roken van zowel sigaretten als joints ik had wel gehoord dat je niet in 1keer mag stoppen klopt dit ? ik ben ook bang dat dit schade gaat aangebracht hebbenen wil graag weten welke dan

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Allereerst wil ik je gerust stellen. Hoewel roken en blowen schadelijk is voor de ongeboren vrucht, heeft dit bij zo'n snelle signalering van jouw zwangerschap nog geen heftige effecten dat je je nu extreem zorgen moet gaan maken. Maar het is wel belangrijk voor je kindje dat je zo snel mogelijk stopt. Het is niet gevaarlijk om 'cold turkey' te stoppen. Het is een misverstand om te denken dat de stress van het stoppen erger is voor de baby dan doorblijven roken. Sterker nog, direct volledig stoppen is ook de meest effectieve manier. Het is wel belangrijk om altijd ook even bij de verloskundige aan te geven dat je gerookt en geblowd hebt. 

Het stoppen met zowel roken als blowen is vaak geen makkelijk proces. Op onze pagina 'tips om te minderen' staan een aantal tips. Op deze pagina van thuisarts staat betrouwbare informatie over blowen en roken tijdens de zwangerschap.

Blowen heeft in ieder geval invloed op het centrale zenuwstelsel, geboorte gewicht en komen veel vroeggeboorten voor. Ook heeft de koolmonoxide invloed op de groei van de baby. Dit is echter het topje van de ijsberg omdat er nog veel onderzoek gedaan moet worden.

Over roken tijdens de zwangerschap is veel meer onderzoek gedaan. De mogelijke complicaties zijn divers.

Ik hoop dat het lukt om te stoppen en succes met de zwangerschap!

Sjoerd

 

 

 

 

01 februari 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(3 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG