Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Beste drugsinfoteam, Sinds 4 jaar gebruik ik wel eens 1 of 2 keer in het jaar wat drugs tijdens een feestje. Eigenlijk heb ik altijd alleen maar xtc gebruikt en nooit slechte ervaringen mee gehad. Nu heb ik vorig jaar zomer een huisfeestje gehad waarbij ik 1 likje mdma heb genomen. Door deze mdma kreeg ik last van mijn zicht en heb ik de hele avond scheel gekeken en dubbel gezien. Nu heb ik vorig jaar september een 4 fmp capsule gebruikt met een kwartje xtc erbij. Bij de 4 fmp had ik dit scheel kijken niet maar zodra ik het kwartje xtc heb genomen kwam het dubbel en scheel kijken weer terug. 4 maanden later heb ik dezelfde combinatie gebruikt en had ik het weer. Nu heb ik over een maand een feestje en vraag ik mij af of ik wanneer ik alleen de xtc gebruik deze klachten af kunnen nemen of dat ik beter 2 4fmp capsules kan gebruiken omdat ik hier deze effecten nog nooit mee ervaren heb? En hoe kan dit opeens komen?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Dubbel zien en scheel kijken is vaak een kenmerk van te hoog doseren. Maar bij sommige mensen is het ook een bepaalde gevoeligheid. Door de intense waarnemingsverandering die serotoninestijging geeft, verandert het besturingssysteem van de ogen. Sommigen krijgen bijvoorbeeld nystagmus: snel heen en weer bewegen van de ogen.Zoals als je in een trein zit en naar buiten kijkt. Hier heb je variaties is zoals dubbelzien. Het kan dus zijn dat je een aanleg hebt, misschien had je vroeger een lui oog. Het lijkt er nu op dat de kans erop kleiner is bij 4-FA dan bij xtc in jouw geval. Mogelijk komt dat omdat de stijging van serotonine dan iets minder is. Maar het kan ook gewoon door de optelling van de twee middelen zijn gekomen.

Je hebt het over 1 likje mdma, maar hoeveel mdma heb je binnen gekregen? 'Kwartjes of likjes' mdma zijn zeggen niets over de hoeveeheid werkzamestof die je binnenkrijgt. Een kwart xtc pil van 300mg is anders dan een kwart pil van 90mg. Hoe zuiver was de mdma en hoeveel zat er op je vinger? Na 1 likje mdma kan je dus al te hoog gedoseerd hebben. Doorgaans is de richtlijn dat je niet meer dan 1-1,5mg mdma per kilo lichaamsgewicht tot je neemt. Dan beperk je de risico's.

4fmp (eigenlijk 4-fa) is een andere drug, met een ander effect. Het wordt wel xtc-light genoemd maar dat is het zeer zeker niet. Dat je een ander effect hebt met betrekking tot je ogen is dus niet zo gek. Kennelijk is het een effect dat bij jou door mdma veroorzaakt wordt.

Ook in dit geval zijn capsules geen maatstaaf voor een dosis. Hoe puur is het 4-fa poeder? Hoeveel mg daarvan zit er in de capsule? 4-fa is een research chemical waar nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. In tegenstelling tot xtc (mdma). Over de risico's en doseringen is dus nog weinig bekend. Wel is bekend dat met name bij hoge doseringen, in het ergste geval hersenbloedingen voorkomen bij 4-fa.

Met andere woorden, wil je geen risico op klachten lopen. Gebruik dan niet. Wil je toch iets gebruiken? Laat je drugs testen en weeg dan goed af hoeveel je precies neemt. Zo kan je wel wat klachten beperken. Check ook even onze pagina's hierboven bij drugsinfo voor meer tips. Nogmaals: houd de dosering laag en zorg dat het geteste spullen zijn. Als je een nieuwe ervaring opdoet lezen we die graag terug!

Met hartelijke groet,

Dion

13 september 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG