Pagina kop
Componence Asset List

VRAAG

Alle informatie op internet betreffende het effect lachgas ballonnen tijdens de zwangerschap gaat over het lachgas zelf. Ik kan nergens iets vinden over het effect van het kortdurende zuurstoftekort door het in en uitademen in de ballon. Treed er altijd een zuurstof tekort op bij het gebruik van een lachgas ballon? Ik heb zelf tijdens de eerste/tweede week op een avond 5 ballonnetjes gebruikt niet wetende dat ik zwanger was, is dit schadelijk? En zijn er tests die extra gedaan kunnen worden om te kijken of er mogelijk schade is opgetreden? Alvast bedankt

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. In eerste plaats raden wij lachtgasgebruik tijdens zwangerschap natuurlijk af.

Er wordt veel gedacht dat lachgas vooral zijn effect geeft door een zuurstoftekort. Maar lachgas is een psychoactieve stof. Dat wil zeggen dat het invloed heeft op ons centraal zenuwstelsel. Het effect komt dus niet door een zuurstoftekort. Sterker nog, dat zou betekenen wanneer jij je adem inhoudt, je dezelfde effecten zou moeten krijgen. Een ernstig zuurstoftekort ontstaat ook niet zomaar bij lachgas met balonnen. Je kan namelijk als mens wel 'even' zonder zuurstof. Gemiddeld na drie minuten geen zuurstof krijgen ontstaat er duidelijke schade. Verder nemen deze risico's toe als je combineert met andere drugs of andere gevaarlijke methodes gebruikt om lachgas toe te dienen bij jezelf en daarbij zuurstof inname beperkt.

Bij de meeste mensen is dit helemaal niet aan de orde. Zelfs nemen mensen vaak wel een paar teugen lucht bij het nemen van lachgas. Daarom hoop ik je zo vooral gerustgesteld te hebben. Heb je toch nog vragen? Dan hoor ik het graag.

Succes met de zwangerschap!

Met hartelijke groet,

Dion

27 december 2019
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG