Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Kan ik alcohol drinken met epilepsie? Ik gebruik geen medicijnen en heb pas 1 aanval gehad, 2 maanden geleden. Een vriend van mij heeft ook epilepsie en die zie ik soms gewoon helemaal dronken in de kroeg staan, die zegt dat het geen kwaad kan. Wat zeggen jullie??

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Op zich zorgt uitgaan en alcohol per definitie niet voor een epileptische aanval. Wel heb je een grotere kans op een epileptische aanval door snelle en felle flitsende lichten door bijvoorbeeld een stroboscoop. Als je dat uitgaan ook nog combineert met een drug zoals xtc is de kans op een aanval nog groter. Bovendien is het aan te raden om niet tot diep in de nacht op stap te gaan wanneer je al een slaaptekort hebt. Ook dat kan bijdragen aan een aanval.

Neem je ook medicijnen tegen epilepsie?  Ondanks nadelige gevolgen van alcohol bij epilepsie hebben meerdere onderzoeken ook aangetoond dat sociaal drinkgedrag (1 à 2 glazen per gelegenheid) geen tot weinig effect heeft op de werking van anti-epileptica. Een drankje op zijn tijd wordt dus niet afgeraden, maar voorzichtigheid is wel geboden. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met anti-epileptica is wel gevaarlijk. Het wordt daarom sterk afgeraden. Voor chronische alcoholgebruikers geldt dat onthouding van alcohol epileptische aanvallen kan uitlokken. Stoppen met drinken neemt dan de dempende werking van alcohol op het centrale zenuwstelsel weg. Het weghalen van deze rem kan epileptische aanvallen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Of echte dronkenschap altijd goed gaat is niet te zeggen. Ik zou gewoon matig zijn met alcohol.

Met vriendelijke groet,

Gerard A

drugsarts 

06 januari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG