Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Afgelopen vrijdag ben ik op stap geweest met een klasgenoot. Die avond heb ik ongeveer 5 a 6 biertjes gedronken. Na het laatste biertje voelde ik me opeens heel erg anders en heb ik 2 uur een complete blackout. Rond 4 uur kom ik weer bij zinnen en breng ik mijn klasgenootje veilig thuis. De volgende dag rond 2 uur krijg ik de kater van mijn leven, een lusteloos en verschrikkelijk depressief gevoel. Mijn ouders zijn de hele dag bij mij gebleven omdat ik onder andere suïcidale gedachten kreeg. Vrij snel kregen wij het idee dat iemand waarschijnlijk iets in mijn drankje heeft gedaan. Mijn klasgenoot vertelde dat ze ook last had van een gigantische dip. Ik heb een tijd achter Google gezeten en denk dat iemand mij MDMA heeft gegeven. Ik heb nog nooit drugs (behalve alcohol) gebruikt in mijn hele leven en was dit ook niet van plan. Ik heb op dit moment, zes dagen later soms nog steeds lichte depressieve gevoelens. Ik heb een vaag gevoel in mijn hoofd, hoofdpijn, droge ogen en ben soms nog misselijk. Ik kan me moeilijk concentreren op mijn studie. Daarnaast is mijn gezicht erg rood en warm. Is een kater die zo lang duurt normaal? Is er een bepaalde tijd waarna ik naar de dokter moet voor een check up?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Wat een vervelende ervaring. Zeker nu je er zo lang last van hebt. Helaas kunnen we niet meer onderzoeken of je gedrogeerd bent of niet. Mogelijke drogeringsmiddelen hebben het lichaam inmiddels verlaten. Hieronder zal ik op je verhaal reageren en het een en ander over drogeringsmiddelen uitleggen. Ik hoop dat het je wat duidelijkheid verschaft.

Lees hier eerst algemene info over dit onderwerp:

https://www.drugsinfoteam.nl/vraag-antwoord/veelgestelde-vragen/ben-ik-gedrogeerd

Drogeringen komen gelukkig zelden voor, maar helaas niet nooit. Wanneer er een drogering plaats vindt, is de dader meestal een bekende. De motieven kunnen zijn om iemand te beroven, als hele slechte grap of om gemakkelijker toestemming te krijgen voor seksuele handelingen. Zijn er voor je de black-out kreeg opvallende dingen gebeurd?

De kater die je ervaart lijkt op die van mdma, maar kan ook anders worden veroorzaakt. Daar zal ik straks iets over schrijven. Mdma wordt niet vaak gebruikt als drogeermiddel, voornamelijk omdat het zeer moeilijk ongemerkt toe te dienen is. Mdma heeft een zeer sterke chemische smaak. Ook gemixt met een drankje zou je dit proeven. Bovendien lost het helemaal niet goed op in een vloeitstof. De black-out die je beschrijft kan door mdma worden veroorzaakt, maar dit is niet gebruikelijk. Veel zweten, een gevoel van strak staan, verwijde pupillen, een bijzonder overweldigend gevoel, misselijkheid en je meer verbonden voelen met anderen zijn effecten die vaker voorkomen bij xtc. Heb jij één van die kenmerken ervaren die avond?

Een black-out van alcohol kan in bepaalde situaties voorkomen na 5/6 bier. Bijvoorbeeld als je een erg moe bent, veel te weinig heb gegeten of een ziekte onder de leden hebt. Een drogeringsmiddel dat ook snel een black-out geeft is ghb of de combinatie van kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) in met alcohol. Zowel ghb als benzo's zijn lastiger te proeven in een drankje. Hoewel ghb wel een kenmerkende chemische smaak geeft. De kater die je hebt ervaren past dan weer helemaal niet bij deze middelen. Bij zowel benzo's als ghb heb je nagenoeg geen kater. Bovendien zal het vaak innemen van deze middelen in combinatie met alcohol in de praktijk vaak leiden tot onbedwingbare slaap en/of bewusteloosheid.

Wat de oorzaak ook moge zijn. Het is volgens mij een behoorlijk heftige avond geweest. Het kan een ontzettend naar gevoel zijn om niet te weten wat er met je lichaam is gebeurd op het moment dat je de black-out hebt gehad. De klachten die je nu ervaart: depressieve gevoelens, vaag gevoel in je hoofd, hoofdpijn, misselijkheid en je moeilijker kunnen concentreren kunnen ook een gevolg zijn van een traumatische ervaring. Mensen die vast hebben gezeten in een lift kunnen bijvoorbeeld ook dit soort klachten ontwikkelen. Als dit bij jou het geval is, is de kater dus niet drug gerelateerd (behalve dan dat de black-out wel door alcohol is veroorzaakt).

Je huisarts op de hoogte brengen van je klachten kan nooit kwaad. Je kunt dit antwoord uitgeprint mee nemen. Je beschrijft dat je klachten, sinds zaterdag, al behoorlijk zijn afgenomen. Mijn verwachting is dat dit doorzet. Zorg voor genoeg ontspanning en leid jezelf van de klachten af. Door op klachten te focussen worden ze vaak sterker. 

Ik hoop dat je nuttige informatie uit dit antwoord kon halen. Mocht je verdere vragen hebben of iets niet duidelijk zijn, stuur dan nogmaals een vraag. We beantwoorden met alle liefde.

Sjoerd

 

 

 

 

03 januari 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(1 Stem)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG