Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Dag drugsinfoteam, Eerst en vooral wil ik jullie bedanken voor de duidelijke en objectieve informatie die jullie leveren. Ik contacteer jullie over een vraag waar ik op het internet zo goed als geen informatie over vindt: Sinds enkele weken ben ik gestopt met het roken van tabak na meer dan tien jaar te hebben gerookt. Hier bijkomend heb ik ook geen cannabis gerookt, maar dit was niet echt moeilijk aangezien ik dit in het verleden slechts recreationeel gebruikte. In mijn vriendengroep wordt dit wel gebruikt maar telkens gemixt met tabak. Mocht ik in de toekomst terug meeroken, kan dit dan leiden tot een herval van mijn nicotineverslaving? Meer bepaald vroeg ik mij af of de nicotinereceptoren in mijn hersenen gevoeliger zijn omdat ik zo lang gerookt heb? Alvast bedankt voor uw antwoord,

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Dit is een heel verstandige vraag.

Ja. Als je blowt krijg je cannabis en tabak binnen, waarin de nicotine. Dan kan je beloningscentrum in het brein gaan denken: Yes ik mag weer! En een terugval = herval, ligt op de loer.

Maar het is geen garantie om opnieuw verslaafd te raken. Want we bezien het als een bio psycho sociaal model, waarbij ook de geestelijke en je omgevingsfactoren een grote rol spelen.

Dus je neemt risico, maar als de rest in je leven klopt, kan het ook wel mevallen.

Mvg,

Gerard A

verslavingsarts 

 

24 april 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(0 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG