Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Ik ben erg benieuwd naar choco bliss, dit lijkt mij een mildere vorm dan ayahuasca. Maar ik gebruik citalopram 15 mg per dag. Kan dit samen? Weet dat dit niet kan met ayahuasca, maar geldt dat ook voor choco bliss? Heb ook gelezen over micro dosing hiermee, zou dit wel kunnen denken jullie?

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Je wil graag 'choco bliss' gebruiken in combinatie met Citalopram. Over de inhoud van de zogenoemde Choco Bliss is weinig duidelijk. Om je een concreet antwoord te geven, is dus erg lastig. Als jij weet welke stoffen er in zitten, wil je dan een nieuwe vraag stellen? Dan kunnen we een concreter antwoord geven. Op de website van de aanbieder wordt hier weinig duidelijkheid over gegeven namelijk.

Het is waarschijnlijk dat er naast de cacao en andere stoffen, psilocybine in de Choco Bliss zit als hallucinogene stof. Dat betekent dat je dezelfde risico’s neemt als bij de combinatie paddo’s/truffels + SSRI. Daarover kan je dit zeggen:

Psilocybine heeft een licht stimulerend en bewustzijns veranderend effect op het centrale zenuwstelsel. Als er angstklachten zijn kunnen die verergeren tijdens een trip en een bad trip veroorzaken. Tegelijkertijd kan het ook therapeutisch werken. Dat wordt nog onderzocht. Daarom is de set en de setting zo belangrijk. Voel je je goed en veilig dan is het ok. Voel je je angstig of zit je eventueel met ontwenningsverschijnselen door de afbouw, dan zit je niet veilig genoeg.  Interacties (=wisselwerkingen) zijn mogelijk, omdat psilocybine op een receptor voor serotonine werkt en de SSRI de hoeveelheid serotonine verhoogt.  We kennen meldingen van gebruikers van beide middelen dat er een hogere dosis van het hallucinogeen nodig is, dus het SSRI blokkeert mogelijk een beetje het effect. Gevaarlijk is het als je dan doorschiet en te hoog gaat doseren met een bad-trip tot gevolg. 

Dus, het kàn samen, mits de doseringen laag zijn en je set en setting kloppen. Als je gestopt bent met de SSRI moeten de ontwenningsverschijnselen eerst voorbij zijn. Want die maken de set weer onrustig of angstig. Dus een dagje van tevoren stoppen is geen goed idee.

Goed overigens dat je dit even uitzoekt van te voren. Citalopram, een SSRI, kan een gevaarlijke wisselwerking hebben met bepaalde drugs, planten en medicijnen. Sommige mensen bieden bepaalde therapie, ceremonies of begeleiding aan, in combinatie met een tripmiddel. Sommige mensen hebben hier baat bij. Maar of dit écht werkt, is maar de vraag.

Dit soort organisaties gebruiken termen als 'medicijn' of 'wondermiddel' en zetten marketingtechnisch in, op mensen die kwetsbaar zijn. Zoals mensen met angstklachten, of een depressie. Vooral mensen die hier al jarenlang mee worstelen en hier maar moeilijk een uitweg in vinden. Vervolgens gebruikt men video's van anderen die vertellen dat deze ceremonie hetgeen is, wat zij al jaren zochten. Maar het blijft uiteindelijk gewoon marketing.
De prijzen aan dergelijke ceremonies zijn ook niet mis. Kan het helpen? Misschien wel, misschien niet. Maar het zal geen wondermiddel zijn. Louter een stapje in een andere richting. Mijn ongenuanceerde mening is dat soms dit soort bedrijven, misbruik maken van mensen in een kwetsbare positie. Vervolgens een uitweg bieden en hier heel veel geld voor vragen. Of dat hier zo is, weet ik niet.

Het is overigens ook niet zonder risico's. Alhoewel veel van dit soort ondernemingen het wel zo omschrijven. Lang niet elke begeleider is in staat om juist te begeleiden. Sterker nog, soms worden er erg gevaarlijke cocktails aangeboden met drugs wat je beter niet kan combineren. Of er wordt gezegd dat je gewoon je SSRI's door kan blijven gebruiken. Iets wat gewoon erg ongezond is voor de mens. Daarnaast hebben we ook contact met mensen die een bad trip hebben gekregen naar dergelijke ceremonies en hier onjuist in begeleid werden. Wat de klachten alleen maar versterkt of nieuwe klachten veroorzaakt .

Rode vlaggen bij aanbieders:
- niet omschrijven wat het 'middel' bevat.
- stellen dat je het gewoon kan combineren met mao remmers of SSRI's.
- de begeleider gebruikt zelf tijdens het begeleiden.
- op de website proberen zij er alles aan te doen om jou te overtuigen.
- verkoopt het als wondermiddel dat al je problemen doet weghalen.

Dus, even samengevat. Dat een trip sommige mensen verder helpt, dat klopt. Maar het is geen wondermiddel en het is zeker niet zonder risico's. Het kan je verder helpen, het kan je ook alleen maar vaster zetten. Als je zoiets doet, weet dan zeker dat het een begeleider is, die echt weet wat hij of zij aan het doen is.

Met hartelijke groet,


Dion

01 maart 2021
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG