Pagina kop

Componence Asset List

VRAAG

Dag, ik ben een jongen van 20 jaar ben 176cm en weeg 80kg(misschien makkelijk om te weten voor het antwoord op mijn vraag). Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat ik voor het eerst XTC probeerde. Man dat gevoel wilde ik altijd wel. Daarom heb ik de daarop volgende 2 maanden wel 5 of 6 keer xtc of mdma gebruikt.(ik weet dat dit niet goed is maarja het was nieuw en erg leuk) Na een geruime tijd voelde ik niks meer van de xtc dus ik dacht neeeh ff paar maandjes stoppen. Na ongeveer 3 maanden probeerde ik het weer een keer. Wel een speedy gevoel maar dat "verliefde" niet meer. Nu heb ik gelezen dat dit nooit meer terug hoeft te komen dus dat heb ik inmiddels geaccepteerd. Het speedy effect is voor mij echter ook goed om op te feesten. Maar de afgelopen 3x (in een half jaar tijd) dat ik nu xtc heb gebruikt ga ik alleen maar bad. Ik krijg een raar vol gevoel word misselijk en wil alleen maar zitten. De laatste keer dat ik het deed zaten er gewoon een aantal maanden tussen. Nu is mijn vraag hoe komt het dat mijn lichaam raar reageert op mdma. Ik heb die dagen gewoon goed geslapen, goed gegeten, goed geslapen, heb ook netjes wat suiker binnen gekregen zodat mijn bloedsuiker goed is etc. Ik heb ooit gehoord dat het bij heel erg misbruik (verslaving) kan voorkomen dat je lichaam de stof afstoot waardoor je altijd bad gaat. Nu zou ik dit erg raar vinden want ik ben zeker niet verslaafd en heb je niet echt misbruikt. Ik wil wel graag doorgaan met mijn gebruik op festivals en dergelijke en wil niet aan andere rommel zitten. Xtc en mdma is voor mij al ver genoeg. Hoe komt het dat mijn lichaam zo reageert en wat kan ik er aan doen. Ps: de pillen die ik heb zijn altijd tussen de 200mg en 250mg hoger dan dat vind ik te zwaar en lager dan dat is onhandig. Ik neem namelijk altijd halfjes. Groetjes!

Antwoord van Drugsinfoteam

Beste vraagsteller,

Even samen gevat: Je hebt aardig wat xtc gebruikt. Aan het begin om de paar weken, daarna eens in de 2/3 maanden. Je doseerde hoog, tussen de 200 en 250 mg mdma. Inmiddels heb je niet meer het effect dat je vroeger van xtc. Het euforische/gelukzalige gevoel blijft weg terwijl je wel de nadelen/bijwerkingen ervaart. Dit wordt de 'loss of magic', het verlies van de magie, genoemd.

De loss of magic heeft waarschijnlijk te maken met de anticipatie die je op de drug hebt. De eerste keren dat je gebruikte was het gevoel nieuw, iets dat je nog nooit eerder ervaren hebt. In jouw woorden: " Man dat gevoel wilde ik altijd wel".

Op het moment dat je vaker gebruikt weet je wat er te wachten staat. De verwachting die heb van een drug is een belangrijk onderdeel van je gebruiksset. De verwachting heeft dus een behoorlijke invloed op het daadwerkelijke effect.

Ook is het waarschijnlijk dat wanneer je vaker xtc hebt gebruikt, je bewuster bent van de bijwerkingen. Dit andere perspectief versterkt het loss of magic effect.

Je schrijft dat je "niet verslaafd bent geweest en xtc ook niet echt hebt misbruikt." Misbruik van xtc wordt veelal gezien als vaker dan eens in de 2/3 maanden en hogere doseringen dan 1 tot 1,5 mg mdma per kilo lichaamsgewicht. Blijf je daar binnen, dan stopt of vertraagd het loss of magic proces. 

In sommige gevallen komt de magie (gedeeltelijk) weer terug op het moment dat iemand voor zeer lange tijd niet gebruikt. Soms een jaar soms jaren. Dit kan je ook proberen.

Als je besluit om te blijven gebruiken, zorg dan dat je er zeer ruime periodes tussen laat zitten om het proces niet nog sneller te laten verlopen.

Doseer ook lager. Door hoger te doseren komen de bijwerkingen die de loss of magic veroorzaken duidelijker naar voren, waardoor het effect dus eigenlijk minder prettig wordt. Ook ligt het gebrek aan 'love' effect aan de set, niet aan een te lage dosis. Hoog doseren heeft dus geen nu en zal het effect in de loop der tijd sterker laten afnemen.

Ik hoop dat je iets aan deze informatie heb.

Sjoerd

07 april 2020
Jouw beoordeling
Gemiddelde beoordeling
(2 Stemmen)
NIET GEVONDEN WAT U ZOEKT? STEL EEN VRAAG