Ben ik gedrogeerd?
Coronavirus en drugsgebruik
Drugstesten
Watervergiftiging
XTC en antidepressiva
XTC en antibiotica
Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?
Soorten amfetamine
XTC en narcose
Drugs en Roaccutane
XTC en misselijkheid
Serotoninesyndroom
Base of zoutvorm in drugstest uitslagen
Is 4-FA of 4fmp XTC-light?
Ben ik gedrogeerd?
Drogeren
Drogeren is het toedienen van drugs, zonder dat iemand hier zelf van op de hoogte is of achter staat. In de praktijk komen drogeringen gelukkig maar zelden voor. Drogeringen kunnen worden uitgevoerd met drugs. De meeste drogeringen worden uitgevoerd met alcohol. Iemand wordt ‘dronken gevoerd’ door druk uit te oefenen op het drinken, door te schenken terwijl iemand eigenlijk al te ver heen is of door stiekem meer alcohol in een mixdrankje te gooien dan men verwacht.
Motieven om iemand te drogeren verschillen. Meestal is het doel het maken van een zeer slechte grap, iemand te beroven, gemakkelijker toestemming te krijgen voor seksuele handelingen of om seksuele handelingen te verrichten zonder daar voor toestemming te verkrijgen.
Help! Ben ik gedrogeerd?
Regelmatig krijgen we de vraag binnen of een situatie een drogering is geweest of niet. Al aan het begin van een avond feesten raakte een bezoeker van onze site helemaal in de war: “Het was alsof ik niet meer in controle was over mijn eigen lijf. Achteraf kan ik mij niet meer de hele avond herinneren.” Het zijn allemaal aanwijzingen die zouden wijzen op een drogering. Toch blijkt het in de praktijk (gelukkig!) vaak niet zo te zijn.
Set en setting
Wanneer je alcohol of drugs gebruikt, worden je hersenen beïnvloed. Daardoor krijg je positieve en negatieve effecten. Echter is het middel niet het enige wat het effect bepaalt. Het wordt ook bepaald door de set en setting. Met de set gaat het over jou als persoon. Bijvoorbeeld: ben je gestrest of snel angstig? Ben je gezond? Hoeveel water heb je gedronken? De setting gaat over waar jij bent en mensen om jou heen.
Onverwacht effect
Klachten als: geheugenverlies, duizeligheid, verlies van controle, verminderd gevoel van bewustzijn en een slap gevoel hebben, worden vaak genoemd. Klachten die doorgaans niet voorkomen bij “een paar drankjes”. De vraagsteller heeft meestal alcohol genuttigd en ervaart een bepaald effect. Echter ervaart de vraagsteller hele andere effecten dan normaal. Dit kan komen door vermoeidheid, weinig (gezond) gegeten of gedronken, een stressvolle week, medicijngebruik of andere lichamelijk of psychisch klachten. Bijvoorbeeld een verkoudheid die je nog niet merkt. Aldus de set. Dat, soms in combinatie met warmte van de zon of van buiten naar binnen gaan. Of een vreemde sfeer op het feest, of geen vertrouwde mensen om je heen. Dat alles kan ervoor zorgen dat je na “een paar drankjes” effecten ervaart die je niet verwacht. Mensen zijn dan geneigd het ergens anders aan toe te schrijven dan de werking van alcohol. Echter is het een heftig, zwaar verdovend middel. Ook al zijn we gewend het te drinken in onze samenleving.
Vergeten
Veel mensen geven aan niet alles meer goed te herinneren. Dit kan een effect zijn van alcohol. Dat noemen we een black- of greyout. Immers door alcohol raken je hersenen verdoofd. Sommige delen werken dan minder goed, zoals je geheugen, motoriek, bewustzijn en evenwicht. Zo zal je ‘harde schijf’ niet goed opslaan wat je meemaakt. Geheugenverlies kan ook het een effect zijn van de angstreactie van je lichaam.
Wanneer je bang raakt, voel je ineens dingen, die je normaal niet voelt. Of misschien voel je effecten van alcohol, waar je normaal niet op let. Met andere woorden: je wordt je heel bewust. Je lichaam komt hierdoor in een noodstand te staan. Je bent namelijk misschien wel in (levens)gevaar. Je krijgt een angstreactie; hierdoor ben je in staat te kunnen vechten of vluchten voor je leven. Een angstreactie kan tevens fysieke reacties geven als: tintelingen, nog duizeliger, een gevoel van onbehagen, buikpijn, trillen, grote pupillen en een verminderd gevoel van controle. Hierop denkt de persoon: “ik ben echt gedrogeerd!”. Dit versterkt de angstreactie en zo blijft het doorgaan tot totale paniek kan ontstaan.
Of jouw situatie daadwerkelijk een drogering is geweest of niet, maakt niet uit in het feit dat het voor jou niet als een hele heftige of zelfs beangstigende situatie ervaren wordt. Het is enorm naar om niet te weten wat er met je lichaam is gebeurd. Misschien dat je hier nog steeds last van hebt. In dit geval zijn er een aantal dingen mogelijk. Om te beginnen helpt het om over de situatie te praten. Vertrouw je iemand die op dat moment aanwezig is geweest? Overweeg om die persoon eens te vragen om erover te praten. Vind je dit moeilijk of heb je niemand waar je mee prettig kan praten? Dan kan je ook altijd naar de huisarts of de praktijkondersteuner bij de huisarts. Bij de situatie stilstaan kan van grote waarde zijn. Voor hulp en advies kun je ook (anoniem) terecht bij de infolijn en chat van Sense.
Erover praten helpt om inzicht te krijgen en ook om onzekerheid, angst en piekeren te verminderen. Vooral als je nog angstgerelateerde klachten hebt wil je immers aan je lichaam laten merken dat je veilig bent. Afleiding zoeken, rust nemen, stress vermijden en gezond eten kunnen hier aan bijdragen. Weet dat het gebruik van drugs, alcohol, nicotine en caffeïne inclusief jouw angst- of stressklachten kunnen verergeren. De angstklachten kunnen bij gebruik terugkomen, zelfs wanneer je al weken of zelfs maanden klachtenvrij bent
Meer info kan je terugvinden op onze pagina: omgaan met angst.
Vertrouw je het toch niet?
Ga bij een sterk vermoeden van een drogering als het mogelijk is langs de locatie waar je denkt gedrogeerd en praat met het personeel. Er kunnen meer signalen zijn waardoor bepaalde puzzelstukjes in elkaar vallen. Ook is het voor beveiligers belangrijk om te weten wat er speelt.
Als je gegronde reden hebt aan te nemen dat je wel gedrogeerd bent, zoek dan contact met de politie.