Ben ik gedrogeerd

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Soorten amfetamine

XTC en narcose

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Ben ik gedrogeerd

Help! Ben ik gedrogeerd?

Na een flinke dag feesten raakt een bezoeker van onze site helemaal in de war: “Het was alsof ik niet meer in controle was over mijn eigen lijf. Achteraf kan ik mij niet meer de hele avond herinneren.” Regelmatig krijgen wij de vraag: “ben ik gedrogeerd?”. Het is niet gek dat je denkt gedrogeerd te zijn. Toch blijkt het in de praktijk (gelukkig!) vaak niet zo te zijn.

Set en setting

Wanneer je alcohol of drugs gebruikt, worden je hersenen beïnvloed. Daardoor krijg je positieve en negatieve effecten. Echter is het middel niet het enige wat het effect bepaalt. Het wordt ook bepaald door de set en setting. Met de set gaat het over jou als persoon. Bijvoorbeeld: ben je  gestrest of snel angstig? Ben je gezond? Hoeveel water heb je gedronken? De setting gaat over waar jij bent en mensen om jou heen. Verder is het goed om te weten dat bij eenmalig gebruik er niets stuk gaat en je niet verslaafd bent.

Onverwacht effect

Klachten als: geheugenverlies, duizeligheid, verlies van controle, verminderd gevoel van bewustzijn en een slap gevoel hebben, worden vaak genoemd. Klachten die doorgaans niet voorkomen bij “een paar drankjes”. De vraagsteller heeft meestal alcohol genuttigd en ervaart een bepaald effect. Echter ervaart de vraagsteller hele andere effecten dan normaal. Dit kan komen door vermoeidheid, weinig (gezond) gegeten of gedronken, een stressvolle week, medicijngebruik of andere lichamelijk of psychisch klachten. Bijvoorbeeld een verkoudheid die je nog niet merkt. Aldus de set. Dat, soms in combinatie met warmte van de zon of van buiten naar binnen gaan. Of een vreemde sfeer op het feest, of geen vertrouwde mensen om je heen. Dat alles kan ervoor zorgen dat je na “een paar drankjes” effecten ervaart die je niet verwacht. Mensen zijn dan geneigd het ergens anders aan toe te schrijven dan de werking van alcohol. Echter is het een heftig, zwaar verdovend middel. Ook al zijn we gewend het te drinken in onze samenleving.

Vergeten

Veel mensen geven aan niet alles meer te herinneren van die dag/avond. Dit kan een effect zijn van alcohol. Dat noemen we een black- of greyout. Immers door alcohol raken je hersenen verdoofd. Sommige delen werken dan minder goed, zoals je geheugen, motoriek, bewustzijn en evenwicht. Zo zal je ‘harde schijf’ niet goed opslaan wat je meemaakt. Geheugenverlies kan ook het een effect zijn van de angstreactie van je lichaam.

Wanneer je bang raakt, voel je ineens dingen, die je normaal niet voelt. Of misschien voel je effecten van alcohol, waar je normaal niet op let. Met andere woorden: je wordt je heel bewust. Je lichaam komt hierdoor in een noodstand te staan. Je bent namelijk misschien wel in (levens)gevaar. Je krijgt een angstreactie; hierdoor ben je in staat te kunnen vechten of vluchten voor je leven. Een angstreactie kan tevens fysieke reacties geven als: tintelingen, nog duizeliger, een gevoel van onbehagen, buikpijn, trillen, grote pupillen en een verminderd gevoel van controle. Hierop denkt de persoon: “ik ben echt gedrogeerd!”. Dit versterkt de angstreactie en zo blijft het doorgaan tot totale paniek kan ontstaan. Het lijkt dus op drogeren, maar eigenlijk is het effect alleen door alcohol en een angstreactie.

De rol van angst

Dat de situatie waarschijnlijk geen drogering betreft, hoeft niet te betekenen dat het voor jou niet als een hele heftige of zelfs beangstigende situatie ervaren wordt. Die angst of paniek kan heel echt zijn. Misschien dat je hier nog steeds last van hebt. In dit geval zijn er een aantal dingen mogelijk. Om te beginnen helpt het om over de situatie te praten. Vertrouw je iemand die op dat moment aanwezig is geweest? Overweeg om die persoon eens te vragen om erover te praten. Vind je dit moeilijk of heb je niemand waar je mee prettig kan praten? Dan kan je ook altijd naar de huisarts of de praktijkondersteuner bij de huisarts. Bij de situatie stilstaan kan van grote waarde zijn. Daarentegen helpt piekeren niet. Je wilt immers aan je lichaam laten merken dat je veilig bent. Afleiding zoeken, rust nemen, stress vermijden en gezond eten kunnen hier aan bijdragen. Weet dat het gebruik van alcohol, drugs, nicotine en caffeïne jouw angst- of stressklachten kunnen verergeren. De angstklachten kunnen bij gebruik terugkomen, zelfs wanneer je al weken of zelfs maanden klachtenvrij bent. Meer info kan je terugvinden op onze pagina: omgaan met angst.

Vertrouw je het toch niet?

Je kunt altijd overwegen naar de locatie te gaan waar je denkt gedrogeerd te zijn en praten met het personeel. Als je gegronde reden hebt aan te nemen dat je wel gedrogeerd bent, zoek dan contact met de politie.