XTC en misselijkheid

Coronavirus en drugsgebruik

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Soorten amfetamine

XTC en narcose

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Misselijk van XTC? Misselijkheid is een veel voorkomende bijwerking van MDMA. Veel mensen ervaren misselijkheid op het moment dat een XTC-pil inslaat. Sommigen moeten braken. Meestal verdwijnt de misselijkheid daarna. In enkele gevallen blijft het gevoel bestaan of komt het uren later pas opzetten.

Wat is de oorzaak van misselijkheid door XTC?

Onze ervaring is dat sommige mensen veel last hebben van misselijkheid en andere niet. Persoonlijke gevoeligheid lijkt een rol te spelen. De misselijkheid kan komen door:
- waarschijnlijk stimuleert MDMA serotonine- en dopaminereceptoren in het braakcentrum van de hersenstam.
- waarschijnlijk stimuleert MDMA de serotoninereceptoren in het maag-darmstelsel.
- invloed van MDMA op het evenwichtsapparaat en op de bewegingen van de ogen.
- mogelijke invloed van stoffen in de XTC-pil op de maag.
- invloed van de maaggezondheid voorafgaand aan het gebruik (gastritis, zuur, zweren).
- hyponatriëmie; te laag natriumgehalte in het bloed, een bekende bijwerking van XTC. Dit maakt teveel water drinken overigens gevaarlijk.
- een leverfunctiestoornis. Er zijn zelfs levensbedreigende leverontstekingen door XTC ontstaan, dus lichte varianten zijn denkbaar.
- psychische oorzaken, zoals angst of conditionering: het triggeren van de herinnering aan een vorige misselijkheid (tijdens XTC-gebruik).
- veel roken, of alcohol drinken en niet zozeer XTC.

Wat verergert misselijkheid?

  • Hoge dosering MDMA maakt de kans op misselijkheid groter en versterkt het gevoel van misselijk zijn
  • Gebruiken op een volle maag of te lege maag
  • Veel roken

Wat kan je doen?

In het algemeen kun je stellen dat het goed is uitgerust te zijn en om voldoende reserves in je lichaam te hebben. Eet de dagen voorafgaand aan gebruik dus gezond en voedzaam en eet genoeg. Maar eet 2 á 3 uur voor je XTC neemt niet meer. De één vindt het prettig nog wel iets in de maag te hebben, voor de ander zorgt dat voor een toename van misselijkheid.

Test je XTC, zodat je weet wat er in zit en hoe sterk de pil is. Zorg dat je niet te hoog doseert. Hierbij wordt vaak voorgesteld om niet meer dan 1 á 1,5 milligram MDMA (XTC) per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken.

Doseer je lager en blijf je toch last houden? Het kan dus zijn dat je lichaam bij ieder gebruik reageert op de herinnering aan misselijkheid van de vorige keer. Ga dan eens naar een feest en neem geen MDMA. Je kunt jezelf de misselijkheid zo weer 'afleren.' Onderzoek ook bij jezelf wanneer het weg is en wanneer het opspeelt. Tenslotte kun je eventueel een middel tegen misselijkheid zoals domperidon of een zuurremmer zoals omeprazol proberen. Check wel even bij je huisarts of je niet een probleem met je maag hebt. Veel alcohol en roken kunnen ook misselijkheid en maagklachten veroorzaken.

Wij horen graag terug wat heeft gewerkt. Stuur ons een bericht!
Terug naar Veelgestelde vragen.

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Ben ik gedrogeerd?

Drugs en coronavaccinatie