XTC en narcose

Coronavirus en drugsgebruik

Drugstesten

Watervergiftiging

XTC en antidepressiva

XTC en antibiotica

Zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) legaal?

Soorten amfetamine

XTC en narcose

Als je XTC wilt gebruiken, is het belangrijk dat je je 100% fit voelt. Ben je ziek, of herstellende van een operatie gebruik dan niet.

XTC voor een narcose

MDMA, de werkzame stof in XTC, heeft een halfwaardetijd van 8 à 9 uur. Enkele van de stofwisselingsproducten (metabolieten) van MDMA blijven na de afbraak nog 16 tot 38 uur actief. Je kunt er vanuit gaan dat na 4 dagen alle afbraakproducten van XTC wel uit je bloed zijn verdwenen. De meeste mensen ervaren dan ook geen dip meer. Je recente XTC-gebruik heeft dan geen invloed meer op de narcose. Soms duren sporen van gebruik langer en ben je niet fit genoeg voor algehele narcose. Weet je al van jezelf dat je langer een dip kan ervaren, gebruik dan niet in de periode voor de narcose.

Invloed XTC op narcose

Een operatie is altijd een stressmoment. XTC-gebruik in de dagen voor narcose, verhoogt de kans dat je gaat hallucineren bij het wakker worden uit de narcose. Dat is niet fijn in combinatie met pijn. Het is niet ongebruikelijk dat patiënten die net uit een narcose komen nog een beetje in de war zijn, verminderd gevoel voor tijd hebben, vergeetachtig zijn en de inhoud van dromen en herinneringen door elkaar halen.

Onder invloed zijn van XTC of andere uppers zoals speed of coke tijdens de narcose geeft een grotere kans dat de verdoving niet goed werkt. Daarom is het van belang je gebruik, zeker als het frequent is, met je anesthesist te bespreken. De kans op hart- en vaatproblemen, zoals hartritmestoornissen en bloeddrukveranderingen is ook groter.

Invloed XTC op operatie en daarna

XTC kan een nadelige invloed op je immuunsysteem hebben. Als je weerstand lager is, ben je gevoeliger voor infecties. Dit kan een voorspoedig herstel negatief beïnvloeden. Vaatvernauwing door XTC of andere uppers, zorgt ervoor dat wonden langzamer genezen.

Tips:

  • Neem minimaal een week de tijd tussen gebruik en narcose.
  • De ruggenprik is in dit verband veiliger.
  • Wees eerlijk over je gebruik tegen de anesthesist en arts.
  • Zorg ervoor dat je fit en uitgerust bent als je de operatie ondergaat.

Terug naar Veelgestelde vragen

Drugs en Roaccutane

XTC en misselijkheid

Serotoninesyndroom

Base of zoutvorm in drugstest uitslagen

Is 4-FA of 4fmp XTC-light?

Ben ik gedrogeerd?

Drugs en coronavaccinatie