11 maart 2025

De Nederlandse bevolking wil strengere straffen voor mensen die rijden onder invloed van alcohol en andere drugs.

Volgens Fonds Slachtofferhulp sterven jaarlijks tussen de 75 en 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, en raken duizenden anderen gewond. Zelfs als je het zelf niet meemaakt, betaal je toch mee aan de schade die dronken bestuurders veroorzaken. De maatschappelijke kosten van deze verkeersongelukken worden geschat op 653 miljoen tot 1,4 miljard euro per jaar.

Tijd voor verandering, vindt ook de Nederlandse bevolking. Fonds Slachtofferhulp liet een onderzoek uitvoeren naar de mening van Nederlanders over straffen voor rijden onder invloed. Het volk is duidelijk: strengere aanpak van alcoholgebruik in het verkeer!

73 procent van de respondenten wil een zerotolerance beleid. Dit betekent dat de limiet van 0,5 promille voor ervaren bestuurders naar 0,0 promille gaat. Dat dit tot praktische problemen kan leiden wordt voor het gemak even vergeten. In veel etenswaren zit bijvoorbeeld ook alcohol waardoor je gemakkelijk een klein beetje in je bloed kunt krijgen. Onpraktisch dus. Een algehele verlaging naar 0,2 promille zou dan een beter idee kunnen zijn.

Respondenten willen verder dat veelplegers worden aangepakt. 89 procent vindt dat je je rijbewijs moet inleveren als je binnen twee jaar drie keer wordt gepakt. Vier op de tien willen een boete en ongeveer 20 procent wil een nachtje in de cel voor rijden onder invloed.

De meerderheid is ook voor een alcoholslot voor veelplegers. Dit apparaat voorkomt dat de auto start als er te veel alcohol in je adem zit. 43 procent vindt dat je zo’n slot moet krijgen als je één keer de fout in gaat.

Fonds Slachtofferhulp roept de overheid op om actie te ondernemen en effectieve maatregelen tegen alcoholgebruik in het verkeer, zoals een alcoholslot, snel in te voeren. Of dat er allemaal echt gaat komen is maar de vraag. In 2011 is al een keer een alcoholslotprogramma ingevoerd in Nederland. Het alcoholslot werd in 2015 al weer afgeschaft vanwege juridische problemen met betrekking tot privacy en onrechtvaardige beperkingen. De Hoge Raad en de Raad van State oordeelden in 2015 dat het alcoholslot te ingrijpend was en geen rekening hield met persoonlijke omstandigheden. Daarnaast kon het alcoholslot niet in alle auto's worden ingebouwd en niet iedereen kon het betalen, wat leidde tot ongelijke behandeling.