2C-B - Risico's

Feiten

Werking

Risico's

Risico's van 2c-b zitten met name in het moment van gebruik, bijvoorbeeld het ervaren van een badtrip. Er is niets bekend over risico's op lange termijn. Vermoedelijk is 2c-b niet neurotoxisch (schade aan de hersenen) bij gebruikelijke doseringen.

Risico's:

  • De trip is heftiger dan je verwacht had.
  • Angst, onrust en paniek (bad trip)
  • Ervaren van vervelende emoties of gevoelens (bad trip).
  • Verwonding door ongelukken bij deelname aan verkeer of andere situaties die je niet goed kunt beoordelen onder invloed.
  • Mensen met psychische klachten, psychiatrische problemen kunnen hier meer last van krijgen.
  • Hoewel serotoninesyndroom als risico niet op de voorgrond staat is er in Nederland in 2019 een case geweest waarbij 2c-b heeft geleid tot ernstig serotoninesyndroom. 

Voor tripmiddelen geldt dat ze psychische en psychiatrische klachten kunnen verergeren.
Als je er aanleg voor hebt kunnen tripmiddelen deze klachten naar de oppervlakte doen komen.
Klachten tijdens een badtrip zijn door jezelf, of je omgeving te beïnvloeden. Je kunt je gedachten proberen om te buigen, te sturen, of verander van gespreksonderwerp of muziek. Meestal gaat het dan al een stuk beter. Een badtrip gaat altijd over.

Verslaving

Bij 2c-b kan er wel gewenning ontstaan als je kort op elkaar gebruikt (binnen een week bijvoorbeeld). Je ervaart dan minder van de effecten. Net als bij andere tripmiddelen zoals paddo's en LSD is er een geringe kans op geestelijke verslaving. 

Lees onze Tips over 2c-b.

Tips