Alcohol + Drugs

Alcohol + Drugs

Deze pagina gaat over combinaties van alcohol met drugs. We tonen welke feiten bekend zijn uit onderzoek en wat gebruikers van combinaties vinden: ervaringen uit de praktijk. 

De meeste voorlichters wijzen combineren van middelen af en beperken zich daarom tot het geven van waarschuwingen. De reden hiervan is dat combineren vaak extra en onverwachte risico's heeft. Je schiet echter weinig op met uitsluitend waarschuwingen als je toch wilt combineren. Daarom geven wij zo objectief mogelijk aan wat de voordelen en nadelen van combineren zijn.

Soms combineer je terwijl je het niet in de gaten hebt. Bijvoorbeeld als je aan het begin van de avond fors "indrinkt" of tussendoor net als anders even wat blowt. De alcohol kan dan nog in je lichaam zijn en het blowen valt je niet echt op omdat je met je vrienden meestal toch wel een vette joint blowt. Als je alcohol met drugs combineert, worden voor je gevoel de effecten sterker of juist minder. De realiteit is echter, dat je lichaam alle stoffen wèl moet verwerken. Het maakt daarbij niet uit of je meer of minder gewenst effect hebt.

Het is onbekend is bij welke dosis de kans op schadelijke effecten toeneemt. Onbekend is ook wat de gevolgen zijn van chronisch gebruik. Het risico is bij verschillende combinaties anders.

Lees onze tips over Combinaties met alcohol of lees de info per drug bijvoorbeeld over XTC of Cannabis.

Lees op het volgende tabblad over de combinatie Alcohol met Cannabis.

Alcohol + Cannabis

Alcohol + Peppers

Alcohol + GHB

Tips