Drug, set en setting

Tips

Drug, set en setting

"Ik gebruik regelmatig, thuis en op een feest, XTC. Tegenwoordig merk ik er nog maar weinig van.
Hoe komt dit? Ik ga gewoon niet meer zo hard als vroeger."

"Op vakantie in Spanje ben ik opgepakt voor dronkenschap en overlast tijdens een uitgaansavond.
Normaal als ik bezopen ben, reageer ik nooit zo. Hoe kan dit?"

Wij krijgen regelmatig vragen van bezoekers die een onverwachts effect kregen van drugsgebruik. Welk effect een drug veroorzaakt, is niet altijd te voorspellen. Het is namelijk van meerdere factoren afhankelijk: de drug, set & setting.

Drug

Ieder middel kent zijn eigen werking en effect. Zo kunnen drugs bijvoorbeeld oppeppend, verdovend en/of bewustzijnsveranderend zijn. De dosis speelt een grote rol. Bijvoorbeeld: een lage dosering van 25 mg MDMA geeft bij de meeste mensen weinig, of geen enkel merkbaar effect. Neem je echter een (te) hoge dosering, dan zul je (te) hard gaan. Waarschijnlijk zullen de bijwerkingen overheersen. Wil je weten hoe sterk jouw drugs zijn? Laat je drugs dan testen.

De frequentie van jouw gebruik speelt ook een rol in het effect dat je ervaart. Hoeveel tijd zit er tussen gebruik in? Als dit kort is, kan er tolerantie zijn opgebouwd voor het middel. Neem je bijvoorbeeld regelmatig alcohol, dan zal je steeds meer alcohol nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Bepaalde effecten zul je helemaal niet meer krijgen.

Het effect van een drug heeft niet alleen te maken met de soort drug die je neemt en de dosering. Naast de drug en dosering zijn de set en setting ook van grote invloed op de ervaring en welke effecten overheersend zijn.

Met set bedoelen we je geestelijke en lichamelijk staat van zijn. Wat er speelt in je gedachten, wat zijn je emoties en verwachtingen? Daarnaast bedoelen we ook lichamelijke eigenschappen zoals: geslacht, lichaamsgewicht, leeftijd, persoonlijke gevoeligheid en genetische aanleg.

Met setting bedoelen we je omgeving; sociaal en fysiek. Met wie ben je tijdens de trip? Waar ben je? Kun je ontspannen zitten of liggen? Een persoon met stress, angst of zorgen, die drugs gebruikt in een drukke, oncomfortabele omgeving, heeft meer kans op een bad trip. Een ontspannen, nieuwsgierig persoon, die drugs gebruikt op een warme, comfortabele en veilige plek, zal eerder een aangename ervaring krijgen.

Set

Niet alleen je mindset vlak voor een drugservaring is belangrijk, maar ook die van de afgelopen tijd. Iets waar je veel aandacht aan hebt besteed de afgelopen tijd kan opkomen tijdens een psychedelische ervaring. Dit kan een kettingreactie aan intense emoties triggeren. Op zo een moment kun je het beste dankbaar zijn voor deze emoties. Verzet je er niet tegen. De mindset die je eigenlijk wilt hebben is: ontspannen, een goed humeur, nieuwsgierig, open mind. Voor psychedelica is het beter om zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Verwachtingen kunnen weerstand creëren als de ervaring anders is dan voorgesteld. Dit is vrijwel altijd het geval.

Dingen die ook meespelen zijn lichamelijke factoren zoals je geslacht, je gewicht en eventuele persoonlijke gevoeligheid. Over het algemeen kun je zeggen dat mensen die lichter zijn minder werkzame stof nodig hebben om effect te voelen. Alleen varieert dit vanwege persoonlijke gevoeligheid. Sommige mensen zijn hoog sensitief en hebben ondanks hun gewicht een veel lagere dosering nodig om hetzelfde effect te bereiken. Geslacht, leeftijd en gewicht spelen ook een rol. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner en wegen minder dan een doorsnee man. Zij hebben over het algemeen minder bloed dan mannen waardoor de concentratie van bijvoorbeeld MDMA hoger wordt en zij een heftiger effect ervaren.

Als je een trauma hebt, kan dit ook invloed hebben. De kans is namelijk groot dat dit bij middelen zoals MDMA of psychedelica aan de oppervlakte komt. Als iemand niet sterk in zijn schoenen staat, het aan zelfvertrouwen ontbreekt of snel angstig wordt in situaties waar zijn of haar comfort zone wordt opgerekt, is er een grotere kans op een onaangename ervaring.

Setting

De setting bestaat uit twee onderdelen: fysiek en sociaal.

De fysieke omgeving: het weer, de sfeer in de kamer, de muziek, kussens, lichten etc. hebben grote invloed op de ervaring. Op een festival met harde muziek heb je een heel andere beleving, dan thuis op de bank met ontspannende muziek op de achtergrond. Bedenk van te voren welke omgeving je wilt tijdens je ervaring en kijk of deze past bij het effect van de drug die je gaat nemen. Onder invloed van amfetamine of MDMA wil je misschien eerder op een feest willen zijn waar je lekker kunt dansen. Onder invloed van psychedelica wil je misschien liever thuis op de bank of buiten in de natuur zijn.

De sociale omgeving omvat de mensen die je om je heen hebt tijdens je ervaring. Wat zijn je gevoelens voor deze personen en wat zijn die van hun voor jou. Vertrouw je hen? Voel je je op je gemak bij hen? Vertrouw je hen genoeg om persoonlijke dingen te delen als je hier behoefte aan hebt? Dit zijn allemaal factoren die mee spelen. Vooral bij psychedelische middelen is het belangrijk dat je dit alleen doet met mensen die je vertrouwt en waarbij je je op je gemak voelt. De sociale omgeving kan ook een festival zijn met een paar duizend mensen die staan te dansen. Dit kan weer een hele andere ervaring teweeg  brengen.

Het kan fijn zijn om te trippen in de aanwezigheid van een tripsitter. Een tripsitter blijft gedurende jouw trip nuchter, zodat jij nergens omkijken naar hebt. Hij of zij zorgt ervoor dat je trip zo positief en veilig mogelijk verloopt.

Tripsitten

Test je gebruik

Tips om te minderen

Omgaan met gebruik