Alcohol: over de wet, opname en afbraak
Feiten
Wat is alcohol?
Alcohol is een verdovend middel. Er zijn verschillende soorten alcohol. Hier gaat het over ethanol.
Alcohol ontstaat door gisting van graan (bijvoorbeeld bier) of fruit (bijvoorbeeld wijn). Gist is een micro-organisme dat suikers uit fruit of graan omzet in alcohol. Hierdoor kan een alcoholpercentage van maximaal 15% ontstaan. Dit noemen we zwak alcoholhoudende drank. Destilleren (verhitten en afkoelen) van alcoholhoudende drank, zorgt voor hogere alcoholpercentages (bijvoorbeeld wodka). Dit noemen we sterke drank.
De wet
De Alcoholwet is gericht op een verantwoorde verstrekking van alcohol. Een aantal belangrijke regels:
- Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol kopen.
- Niet alleen de jongere zelf is dan strafbaar, maar ook de verkoper.
- Een meerderjarige die alcohol koopt en doorgeeft aan iemand die jonger is dan 18 jaar, is ook strafbaar.
- Om alcohol tijdens werk te mogen schenken, moet je minimaal 16 jaar zijn.
- Als je 14 of 15 jaar bent en een horeca-opleiding doet, mag je tijdens je stage wel alcohol schenken.
- Bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben mogen niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben.
Heb je 5 jaar of langer je rijbewijs, dan mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben.
Rijden onder invloed is een misdrijf waarvoor je altijd een strafblad krijgt. Een strafblad heet officieel: Uittreksel Justitiële Documentatie.
Opname van alcohol
Alcohol komt via de slokdarm, maag en de dunne darm in het bloed. Het bloed verspreidt de alcohol door het lichaam. Zodra de alcohol de hersenen bereikt, merk je dat je onder invloed bent. Dat is na ongeveer 10 tot 15 minuten. Alcohol verdooft de hersenen, waardoor men zich anders gaat gedragen.
Als de maag vol is, kan dat de opname van alcohol iets vertragen. Het alcoholpromillage in het bloed stijgt dan iets langzamer, waardoor je het effect minder sterk voelt. Een lege maag kan zorgen voor een snellere opname van alcohol en stijging van het alcoholpromillage.
Alcohol komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen. Vaak zijn vrouwen kleiner en lichter dan mannen. Maar als een man en een vrouw allebei 70 kilo wegen en ze drinken evenveel alcohol, dan komt dat bij de vrouw sterker aan. Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Bij mannen bestaat gemiddeld 60% van het lichaam uit lichaamsvocht, bij vrouwen is dat minder, gemiddeld iets boven 50%. Vrouwen hebben dus sneller een hoger promillage. Daarnaast spelen hormonen ook nog een rol.
Sterke drank komt soms harder aan dan zwak alcoholhoudende drank. Zo kunnen gebruikers een shotje harder voelen aankomen dan een glas bier, zelfs als de hoeveelheid alcohol hetzelfde is. Dit komt omdat bij sterke drank de concentratie alcohol hoger is. Dit zorgt voor een meer schokkerig en sneller stijgend promillage in het bloed. Die schommelingen in promillage zijn te voelen.
Afbraak van alcohol
Bijna alle alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet hier ongeveer 1 tot 1,5 uur per standaardglas over. Het duurt na 10 glazen alcohol dus 10 tot 15 uur voordat iemand weer nuchter is. Dit betekent dat mensen na een avondje uit, soms de volgende dag nog steeds onder invloed zijn van alcohol. Houd hier rekening mee, bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer of werk.
Lees over de Werking van alcohol