Cocaïne - Feiten

Feiten

 

Wat is Cocaïne?

Cocaïne is een wit poeder. Cocaïne wordt onder andere coke, sos en sosa genoemd. De maximale sterkte van snuifcoke is ongeveer 89%. Coke is bijna altijd gemengd met versnijdingsmiddelen. Bij onversneden coke heb je kans dat bijwerkingen als misselijkheid overheersen. Er bestaat ook een rookbare vorm van cocaïne: basecoke. Het meest gebruikt is de poedervorm, die kun je snuiven. Coke geeft een opgewekt en energiek gevoel. Cocaïne werkt in op de balans van sommige stoffen in de hersenen: dopamine, adrenaline, norepinefrine (NE) en in mindere mate serotonine. Lees hier meer over bij werking van coke.

Hoe wordt coke gebruikt?

Coke wordt meestal gesnoven. Coke wordt in een lijntje gelegd en wordt bijvoorbeeld met een speciaal snuifkokertje, een afgeknipt rietje, of een opgerold geldbriefje opgesnoven. Coke wordt ook wel met behulp van een sleutel of vanaf je hand opgesnoven. De cocaïne komt terecht bij de neusslijmvliezen en komt via dit slijmvlies in het bloed terecht. Het is dus niet zo dat als je snuift, de coke direct je hersenen in gaat. Het komt eerst in de bloedbaan.

Coke wordt ook wel gerookt, hoewel dit ervoor zorgt dat er veel coke verloren gaat. Daarnaast zijn er gebruikers die coke 'basen'. Dit wil zeggen dat men de uitgekookte basecoke in een basepijp of waterpijp stopt en de dampen inhaleert. Basen van coke is veel heftiger dan snuiven en het effect duurt heel kort, maar enkele minuten. Als het uitgewerkt is heeft iemand enorme trek om een volgende dosis te nemen. Daarom is basen zeer verslavend. Basen is zeer schadelijk voor de longen.

Na snuiven begint cocaïne na enkele minuten te werken. De top van het effect duurt 20 tot 30 minuten. Bij veel en vaak gebruik heeft eenzelfde dosis minder van het gewenste effect. Iemand neemt dan vaak meer. Deze 'tolerantie' ontstaat door aanpassingen in de hersenen aan frequent gebruik. Regelmatige gebruikers voelen zich de volgende dag vaak moe en down. Dat kan leiden tot herhaald gebruik en zo kan een afhankelijkheid ontstaan. 

Prijs van coke

Coke kost ongeveer 50 euro per gram en 25 euro voor een halve gram. Soms is de prijs lager, bijvoorbeeld 40 euro per gram. Coke wordt verkocht in een (snow)seal. Een sealtje wordt ook wel envelopje of pakje genoemd. Een (snow)seal, of (pony)pak is gemaakt voor een halve gram, één gram, of twee gram poeder.

Aantoonbaarheid

Coke is ongeveer 2 tot 4 dagen na gebruik aantoonbaar in urine.  Als er gedurende enkele dagen extreem veel wordt gebruikt, kan coke in zeer uitzonderlijke gevallen 5 - 7 dagen aantoonbaar zijn. Bij zeer heftig basen kan dit het geval zijn.
 

Lees meer over de Effecten van coke.

 

Werking

Risico's

Tips